Naar inhoud
Gemeente Mol

Tijdelijk gratis sessies ‘Bewegen Op Verwijzing’ via telefoon of videochat

donderdag 2 april 2020

Blijven bewegen is de boodschap, zeker tijdens de coronacrisis. Maar dat is niet voor iedereen zo evident. Schakel daarom de hulp in van de Bewegen Op Verwijzing-coach Jim Vancampfort. Hij helpt je aan een beweegplan op maat via telefoon of videochat. Door de coronacrisis wordt de werkwijze van ‘Bewegen Op Verwijzing’ tijdelijk aangepast: een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig, de sessies zijn gratis.

Zittende mensen aan het bewegen krijgen, dat is het doel van ‘Bewegen Op Verwijzing’. Dankzij dit project krijg je bewegingsadvies op maat dat je makkelijk combineert met je gewone leven. Wil je meer bewegen, maar weet je niet goed hoe je eraan begint? De coach bekijkt samen met jou hoe je beweging integreert in je dagelijkse leven. Met kleine dingen zoals tuinieren, spelen met de kinderen of af en toe eens een wandeling maken, raak je al een heel eind op weg. Omdat het advies volledig op maat is, hou je het nog vol ook.

Ook al voor coronacrisis

Bewegen Op Verwijzing bestond al voor de coronacrisis. Om van dit initiatief gebruik te kunnen maken, heb je normaal een verwijsbrief van je huisarts nodig. De coronamaatregelen vragen tijdelijk om een andere aanpak.

Normale werkwijze ‘Bewegen op Verwijzing’

  1. Spreek je arts aan als je interesse hebt om meer te bewegen.
  2. Je huisarts bezorgt je een verwijsbrief. Je neemt de brief mee naar je beweegcoach.
  3. Je belt je coach voor een afspraak, of je sms’t ‘BEWEGEN’ naar 0468 01 27 00 en de beweegcoach contacteert jou.
  4. Je maakt een beweegplan dat past bij je leven. De coach helpt je. Je kan kiezen: bewegen in groep of alleen, bewegen in je buurt, op het werk, onderweg of thuis.
  5. Je probeert het beweegplan uit.
  6. Je bespreekt samen met je coach wat goed en minder goed gaat. Jullie bekijken welke vooruitgang je maakt en bespreken eventuele moeilijkheden.
  7. Je beweegt elke dag meer en ondervindt stelselmatig de voordelen.
  8. Je huisarts volgt je verder op.

Tijdelijk gratis sessies

Tijdens de coronacrisis zijn de sessies tijdelijk gratis. Normaal betaal je 5 euro per individuele begeleiding of 1 euro voor een groepsbegeleiding. Wie een verhoogde tegemoetkoming heeft, betaalt 1 euro voor een individuele begeleiding en 0,5 euro voor een groepsbegeleiding. Sommige ziekenfondsen betalen dit bedrag geheel of gedeeltelijk terug. Je kan ook betalen met vrijetijdcheques.

Bewegen Op Verwijzing is een initiatief van het gemeentebestuur in samenwerking met het samenwerkingsverband Baldemore, de huisartsenkring en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Meer info: beweegcoach Jim Vancampfort, 0468 01 27 00, mol.jim@bewegenopverwijzing.be, www.bewegenopverwijzing.be