Eerste coronaoverlijdens in onze gemeente, de komende dagen zijn cruciaal

eerste coronaoverlijdens
woensdag 25 maart 2020

Woensdagmiddag 25 maart stond er opnieuw een medisch coördinatieoverleg in onze gemeente op het programma. We geven hieronder de actuele stand van zaken:

• De coronawachtpost in sporthal Den Uyt ontving maandag 23 maart in totaal 51 patiënten, uitzonderlijk hoog in vergelijking met het weekend en de dag voordien. Tijdens het weekend noteerden we cijfers van 14 (zaterdag) en 18 (zondag) patiënten per dag. Vermoedelijk was maandag met 51 onderzoeken een inhaaloperatie. Dinsdag 24 maart daalde het aantal patiënten opnieuw naar 20, wat in de lijn ligt van de weekdagen vorige week. Op maandag en dinsdag werd door de huisartsen telkens 1 patiënt doorgestuurd naar het ziekenhuis voor verdere opvolging en verzorging.

• In het ziekenhuis gelden momenteel volgende cijfers voor de gewone corona-afdeling: 15 opgenomen patiënten (waarvan 7 patiënten met een bevestigde coronabesmetting). Deze patiënten zijn niet altijd afkomstig van onze eigen coronawachtpost. Binnen het ziekenhuisnetwerk Kempen (Mol, Turnhout, Geel, Herentals) kunnen patiënten tussen de ziekenhuizen onderling verhuizen met het oog op een optimale zorg en spreiding.

• Op de intensive care corona-afdeling – waar beademingsapparatuur aanwezig is – worden momenteel 5 patiënten opgevolgd.
  • Eén ziek kindje met een bevestigde coronabesmetting wordt verzorgd op de pediatrische afdeling, die momenteel is ingericht als coronazone. Ook jonge of aanstaande moeders met coronabesmetting kunnen hier terecht. De materniteit zelf is ingericht als een volledig coronavrije zone.

• We betreurden de afgelopen dagen in het ziekenhuis 5 coronaoverlijdens, in elke situatie ging het om al verzwakte ouderen. Eén 75-plusser, drie in de categorie 85-plus en één 90-plusser. Verdere gegevens delen we niet uit respect voor de privacy en de nabestaanden. We bieden hen onze innige deelneming aan.

• Het ziekenhuis bereidt zich verder voor. Dinsdagavond 24 maart werd in de Gasthuisstraat een mobiel inkomgebouw geplaatst voor de spoeddienst. Hiermee wordt de spoeddienst volledig ontdubbeld tot een ‘gewone spoeddienst’ en een ‘spoeddienst voor – potentiële – coronapatiënten’. De strikte scheiding die voor het volledige ziekenhuis het doel is, wordt op die manier ook volledig doorgetrokken naar de spoeddienst.
  • We ontvingen van de federale overheid verdere richtlijnen over de staalnames bij potentiële coronapatiënten. Een staalname gebeurt nog slechts in twee gevallen: bij een ziekenhuisopname van een mogelijke coronapatiënt en bij zieke medische hulpverleners waarbij de symptomen voorkomen. In alle andere gevallen is een staalname verboden. Deze richtlijnen zijn noodzakelijk om het beschikbare testmateriaal zo zinvol mogelijk in te zetten. Na afname van een test zijn de resultaten binnen de 24 uur en zelfs sneller al beschikbaar.
  • Ondertussen gaat ook het gewone leven in het ziekenhuis verder. De afgelopen week (van vorige week woensdag tot en met vandaag) noteerde onze burgerlijke stand maar liefst 20 geboortes voor het Heilig Hartziekenhuis, wat hoog is voor een periode van één week.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 60, communicatie@gemeentemol.be