Naar inhoud
Gemeente Mol

Meld zwerfkatten ook tijdens coronacrisis bij milieudienst

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
woensdag 25 maart 2020

Ook tijdens de coronacrisis is het belangrijk dat je zwerfkatten blijft melden. Dat meldt de vzw Poezencentrale Mol die ook in deze moeilijk tijd paraat staat om dieren in nood te helpen. Zwerfkatten melden doe je bij de milieudienst, bel hiervoor 014 33 07 35. Enkel zo zorgen we ervoor dat het aantal zwerfkatten in deze coronacrisis niet toeneemt en uit de hand loopt. Voor jou als inwoners zijn hier geen kosten aan verbonden.

Enkele jaren geleden sloot het gemeentebestuur een overeenkomst met de vzw Poezencentrale Mol om het aantal zwerfkatten in verschillende wijken binnen de perken te houden. Het gaat om een diervriendelijk project waarbij katten zonder baasje (dus zonder chip) gesteriliseerd worden. Nadien worden de katten opnieuw vrijgelaten in dezelfde omgeving. Het gaat enkel om zwerfkatten. De Poezencentrale neemt geen huiskatten mee.

 

Huiskat - zwerfkat

Het gemeentebestuur benadrukt dat de vzw Poezencentrale Mol zich enkel richt op zwerfkatten. Het onderscheid met een huiskat is duidelijk zichtbaar omdat alle katteneigenaars sinds 2017 verplicht zijn hun dier te chippen en registreren. De medewerkers van de Poezencentrale controleren dit altijd voordat ze een sterilisatie laten uitvoeren.

Samenwerking vzw Poezencentrale Mol

Door de wetgeving om de populatie aan zwerfkatten beperkt te houden, sloot het gemeentebestuur een akkoord voor een sterilisatieproject met de vzw Poezencentrale Mol. De op sommige plaatsen hoge concentratie van zwerfkatten in verschillende wijken, plantsoenen en braakliggende gronden, veroorzaakt problemen voor de dieren (slechte voeding, ziektes,..) en de omgeving (overlast, snelle voortplanting,…). Door de sterilisatie en castratie van zoveel mogelijk zwerfkatten daalt op termijn het aantal zwerfkatten.

Melden zwerfkatten

Een zwerfkattenprobleem kan je melden bij de milieudienst.

  1. De milieudienst geeft het adres door aan vzw Poezencentrale Mol.
  2. vzw Poezencentrale Mol komt ter plaatse en beslist wat er best gebeurt.
    • Mogelijk vangen ze de zwerfkatten en worden deze nadien gecastreerd of gesteriliseerd.
    • Alle gevangen katten worden terug uitgezet op de plaats waar ze gevangen zijn. In geen geval kunnen of mogen wilde katten ergens anders uitgezet worden.
    • Tamme katten en kittens gaan – als er plaats is – naar een opvang.
    • Enkel zwaar zieke of gewonde katten worden geëuthanaseerd.

Wachttijden

Meldingen over kittens, zieke of gewonde katten krijgen altijd voorrang. Voor andere meldingen geldt een mogelijke wachttijd. Het adressenbestand wordt afgewerkt in chronologische volgorde van melding.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be