Verduidelijking richtlijnen: mag mijn zaak open blijven of moet ik sluiten?

bijkomende richtlijnen zaak sluiten of open houden
maandag 23 maart 2020

De afgelopen periode communiceerden we vanuit het gemeentebestuur regelmatig over individuele maatregelen  en naar specifieke ondernemersgroepen. De Nationale Veiligheidsraad formuleerde op 21 maart een aantal nieuwe instructies en aanvullende richtlijnen. Hieronder meer info.

Volgende handelszaken moeten sluiten:

• Tattooshops
  • Dierenkapsalons
  • Dierenasielen zijn gesloten, maar de opvang en essentiële verzorging van de dieren is cruciaal en dus toegelaten. Ook vrijwilligers mogen helpen.

Volgende ondernemers mogen hun activiteiten verderzetten, onder een aantal voorwaarden:

• Verzekeringskantoren mogen openblijven, maar ze worden aangemoedigd om maximaal in te zetten op het gebruik van internet en telefonie om hun activiteiten voort te zetten.
  • Een verzekeringsexpert mag zich alleen ter plaatse begeven om dringende schadevaststellingen te doen en op voorwaarde dat de social distancing maatregelen worden nageleefd.
  • De noodzakelijke werkzaamheden van landmeters mogen blijven doorgaan, niet-noodzakelijke niet.
  • Huisbezoeken van immomakelaars in functie van huidige verkoopprocessen mogen doorgaan, maar ze mogen geen nieuwe huisbezoeken inplannen.
  • Taxichauffeurs mogen verder personen vervoeren, maar één persoon per rit in de taxi. Een gezin mag in één taxi. Verlucht de taxi regelmatig.
  • E-commerce handelaars mogen hun activiteiten voortzetten op voorwaarde dat de maatregelen rond social distancing gevolgd worden. E-commerce is levering aan huis (komen niet binnen) en afhaling aan officiële afhaalpunten. Een bestelling afhalen in de winkel is niet toegelaten. Bedrijven die een online verkoopsysteem willen opzetten, moeten thuisbezorging organiseren.

Meer info: