Strengere coronamaatregelen vanaf 18 maart

Update DEF1
woensdag 18 maart 2020

De federale regering heeft vanavond 17 maart strengere maatregelen uitgevaardigd in de strijd tegen het coronavirus.  De maatregelen gaan officieel in vanaf woensdag 18 maart om 12 uur en gelden tot 5 april. Alle maatregelen richten zich op het maximaal thuishouden van alle burgers en het beperken van alle fysieke contacten met de buitenwereld. De maatregelen hebben zowel betrekking op de winkels, het werkleven als het openbaar vervoer. Hoewel de maatregelen verregaand zijn, spreken we niet over een ‘lockdown’.

Het gemeentebestuur ontvangt morgenochtend via de gouverneur gedetailleerde richtlijnen omtrent de maatregelen en de wijze waarop we deze moeten toepassen op ons grondgebied. De gemeentelijke crisiscel komt – net zoals de voorbije dagen - meermaals per dag samen om de richtlijnen te analyseren. Aansluitend voorzien we de nodige organisatie en communicatie om de bijkomende coronamaatregelen zo goed mogelijk toe te passen. Dit gebeurt eveneens in nauw overleg met onze politiediensten.

In afwachting van specifieke communicatie en bijhorende richtlijnen voor onze gemeente, vragen we alle inwoners met aandrang om de aangekondigde maatregelen nu al zo strikt mogelijk toe te passen.

Wat omvatten de maatregelen (eerste grote lijnen, verdere verfijning volgt)?

• Burgers blijven maximaal thuis en vermijden elk fysiek contact met de buitenwereld. Uitzonderingen zijn het werk en familie.
  • Voor de winkels gelden volgende regels:
    • Alle niet-noodzakelijke winkels sluiten de deuren.
    • Blijven wél open: voedingswinkels, apotheken, banken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels. Hamsteren is absoluut niet nodig. De bevoorrading is verzekerd.
    • Nachtwinkels sluiten om 22 uur.
    • Er komen strikte regels voor supermarkten. Er mag op hetzelfde moment slechts één klant per 10m² binnen. Een bezoek aan de supermarkt mag maximum een half uur duren.
    • Kapsalons mogen slechts één klant per keer toelaten.
    • Openbare markten worden verboden.
  • Alleen essentiële verplaatsingen naar winkels of banken die mogen openblijven zijn toegelaten. Alle andere verplaatsingen zijn niet nodig en moeten worden vermeden.
  • Alle samenscholingen – in welke vorm of op welke locatie ook – zijn verboden. Alleen gezinnen vormen hierop een uitzondering.
  • Lichaamsbeweging in openlucht blijft mogelijk en wordt zelfs aangemoedigd. Dit mag uitsluitend nog in het bijzijn van één andere persoon. In groep is dit verboden.
  • Bedrijven maken van telewerk de norm. Dit is een verplichting. Waar dit niet mogelijk is, passen ze de regels van sociale afstand (1,5 meter) zeer strikt toe.
  • Het openbaar vervoer moet georganiseerd worden zodat de regels van ‘sociale afstand’ (1,5 meter) worden toegepast.
  • Niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden.

Alle info en updates verschijnen op www.gemeentemol.be/corona