Naar inhoud
Gemeente Mol

“Onbegrip bij inwoners over wekelijkse markt”

DSC_0090
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
zondag 15 maart 2020

Het gemeentebestuur stelt een zeer groot onbegrip bij onze inwoners vast over het laten doorgaan van de wekelijkse dinsdagmarkt. Na aankondiging van de federale maatregelen donderdagavond 12 maart, annuleerde het gemeentebestuur vrijdagochtend 13 maart de wekelijkse dinsdagmarkt vanuit de logische veronderstelling dat het hier ging om een openluchtevenement. Later ontvingen we de federale interpretatie dat markten vielen onder de zienswijze voor de winkels, aangevuld met de stelling dat een burgemeester nooit strengere maatregelen mag nemen dan de federale regering. Het onbegrip van onze inwoners zaterdagavond voor het terugdraaien van deze beslissing is groot. We horen van onze inwoners dat ze markten beschouwen als een evenement en daarom moeilijk passen binnen het algemene coronabeleid van ‘sociale afstand’ (1,5 meter). We roepen onze inwoners dan ook op om uitsluitend naar de markt te komen – en dit zo kort mogelijk - wanneer dit absoluut noodzakelijk is voor hun dagelijkse noden.

We bevinden ons momenteel in de federale fase van het crisisbeheer. Dit betekent dat de federale overheid de crisis coördineert en dat alle lagere overheden – waaronder ook het gemeentebestuur en de burgemeester - de federale beslissingen moeten volgen. Anders verloopt de aanpak van deze coronacrisis onvoldoende uniform voor het volledige land. Het gemeentebestuur kan als hiërarchisch lager bestuur bijgevolg niet anders dan de zienswijze van de federale overheid omtrent de markten te respecteren en moet de volgende dinsdagmarkt op 17 maart toestaan. Daarbij hebben we uiteraard begrip voor de hectische situatie waarin de federale overheid op zeer korte termijn talrijke beslissingen moet nemen.

Alleen als noodzakelijk, zo kort mogelijk
Met meerdere honderden bezoekers en tientallen kramen is onze wekelijkse dinsdagmarkt bijzonder populair. Daarom roepen we onze inwoners op om niet naar de markt te komen wanneer het niet noodzakelijk is voor hun dagelijkse aankopen. Je houdt een marktbezoek dan ook best zo kort mogelijk.

Ook voor de supermarkten geldt het advies voor inwoners om maximaal winkelbezoeken te spreiden. Bezoek daarom de supermarkt op een zo rustig mogelijk moment en vermijd ook hier de drukte. We werken de komende dagen aan afspraken met de supermarkten om deze richtlijnen in de praktijk te brengen. Hopelijk ontvangen we de komende dagen ook hierover verdere richtlijnen van de federale overheid. In afwachting daarvan zullen we in onze gemeente al eerste afspraken maken.

Verder willen we absoluut de markt komende dinsdag zo veilig mogelijk laten doorgaan. Daarbij zullen we zorgen voor de nodige affiches in de marktkramen, waarbij we alle marktbezoekers oproepen om zich te houden aan de belangrijkste regels van ‘sociale afstand’ (waaronder 1,5 meter bewaren tussen marktbezoekers). Politie zal hierop toezien. We laten geen losse marktkramers meer toe, zodat we onze vaste marktkramen beter kunnen spreiden.

Medische uitspraak?
Daarnaast vragen we dat de federale regering verder overlegt met de medische experts om te bekijken of het laten doorgaan van wekelijkse markten past in het uitgangspunt van het coronabeleid om samenkomsten van mensen op eenzelfde locatie maximaal te vermijden. Markten worden daarbij vooral bezocht door oudere inwoners. Het is juist deze doelgroep die extra bescherming nodig heeft tegen de verspreiding van het coronavirus.

Begrip voor marktkramers, lokale handelaars én foorreizigers
We hebben als gemeentebestuur absoluut begrip voor de marktkramers die de afgelopen dagen veelvuldig gepleit hebben om de markt alsnog te laten doorgaan. Zij vechten begrijpelijkerwijze voor hun broodwinning. Datzelfde begrip hebben we ook voor de lokale handelaars die moeite hebben met de genomen maatregelen. We stellen bij onze winkeliers heel wat draagvlak vast, maar ook wel wat onbegrip omtrent de federale interpretatie voor de markten. Datzelfde geldt voor onze foorreizigers, waarvoor we noodgedwongen de Kermis Grote Jaarmarkt hebben moeten annuleren.

Meer info: www.gemeentemol.be/corona, communicatie@gemeentemol.be