Dinsdagmarkt gaat toch door, dierenmarkt en Jaarmarkt blijven geannuleerd

zaterdag 14 maart 2020

Na overleg en volgens de maatregelen die de overheid oplegt, besloot het gemeentebestuur om de dinsdagmarkt toch toe te staan. Eerder deze week werd deze afgelast uit voorzorg voor het coronavirus. De overheid beschouwt de wekelijkse markten als gewone handelszaken die op weekdagen ook open mogen zijn.  Als gemeentebestuur mogen we géén coronamaatregelen treffen die strenger zijn dan de federale maatregelen. We zijn dus genoodzaakt om terug te komen op onze eerdere beslissing. We besteden wel extra aandacht aan de strikte voorwaarden om de markt te organiseren. De dierenmarkt en Jaarmarkt blijven geannuleerd, deze vallen onder de categorie ‘evenementen’.

Op weekdagen zijn alle marktkramen toegelaten, naar analogie met de afspraken voor de andere handelszaken. De marktkramen moeten rekening houden met de algemene richtlijnen. Op dinsdag 24 maart – normaal de dag van de Grote Jaarmarkt -  vindt er dus een normale dinsdagmarkt plaats.

We geven graag extra motivatie voor deze beslissing:

• Als gemeentebestuur mag de burgemeester géén coronamaatregelen treffen die strenger zijn dan de federale maatregelen.
  • We begrijpen inwoners die dit inconsequent vinden en kunnen hen inhoudelijk geen ongelijk geven. De burgemeester vindt dit ook, maar kan onmogelijk anders beslissen.
  • De federale overheid heeft finaal en ondubbelzinnig beslist dat weekmarkten wél kunnen doorgaan. Als gemeentebestuur zijn we wettelijk verplicht deze beslissing te respecteren.
  • We beseffen dat de federale regering zeer moeilijke afwegingen moet maken. Soms komen deze beslissingen niet altijd consequent over.Bij elke beslissing spelen talrijke factoren een rol.
  • We zullen als gemeentebestuur al het nodige doen om het principe van ‘sociale afstand’ zo sterk mogelijk toe te passen op de markt. Zo zullen we affiches met duidelijke richtlijnen uithangen en zorgen we als marktorganisator voor een maximale afstand tussen de marktkramen.
  • We hopen op het gezond verstand van elke marktbezoeker. Elkaar begroeten is tof. Een ‘begroetingshand’ geven hoeft niet.

Géén uitstap, wel noodzaak
We vragen aan alle inwoners en bezoekers van de markt om met gezond verstand te beslissen om al dan niet te komen. De dinsdagmarkt opent niet om een gezellige uitstap te maken met het gezin, wel om de mensen te voorzien in basisbehoeften. We moeten altijd verschillende leeftijden op één plek vermijden. Kom dus enkel langs als je iets nodig hebt en hou altijd rekening met de algemene voorzorgsmaatregelen: 1,5 meter persoonlijke afstand houden, thuis blijven als je je ziek voelt, niezen en snuiten in papieren zakdoekjes, hoesten in de elleboog,…

Meer info: dienst lokale economie, 014 33 08 99, lokale.economie@gemeentemol.be