Naar inhoud
Gemeente Mol

Hoe toegankelijk is onze gemeente? Word vrijwilliger en breng het mee in kaart!

woensdag 4 maart 2020

Hoe toegankelijk zijn de gebouwen in onze gemeente voor wie minder mobiel is of met een buggy of rolstoel op pad moet? Dat brengen we graag in kaart met het project ‘On Wheels’. We zoeken vrijwilligers die de komende maanden op pad gaan om dit samen met ons uit te pluizen. Gewapend met een rolmeter en een invulfiche bezoek je alle openbare panden in het Centrum. Interesse? Meld je aan via www.gemeentemol.be/vrijwilligeronwheels.

Met het project ‘On Wheels’ brengen we - samen met de Molse adviesraad voor personen met een beperking en hun werkgroep toegankelijkheid - in kaart welke handelszaken en gebouwen toegankelijk zijn. We willen niemand met de vinger wijzen, wel duidelijkheid scheppen voor de gebruikers. De resultaten zullen verwerkt worden in een App zodat de info voor iedereen beschikbaar wordt.

Vrijwilliger worden, iets voor jou?
Wie zich engageert als vrijwilliger, kiest zelf hoeveel tijd hij/zij hiervoor vrijmaakt. Je gaat op pad in de maanden april tot september. Je krijgt van ons alle nodige materialen om juist te kunnen opmeten. 

We zijn op zoek naar mensen die:

  • - durven communiceren met de handelaar
  • - ervaring hebben met een verminderde mobiliteit
  • - zich als ervaringsdeskundige of begeleider kunnen aanmelden (wat maakt dat wij ook een match kunnen maken)
  • - een digitale foto kunnen maken

Toegankelijkheid gebouwen
Enerzijds focussen we met het ‘On Wheels’-project op een toegankelijke toegang tot gebouwen, de bereikbaarheid van de toiletten enzovoort en zorgen we voor een duidelijke communicatie met de gebruikers. Voor de eigenaars van handelspanden staan we dan weer klaar met tips en advies in het geval ze graag aanpassingen doorvoeren in hun gebouw.

Gratis plaspunten
Anderzijds maken we duidelijk welke zaken als gratis ‘plaspunt’ gebruikt kunnen worden. Bij plaspunten kan je tijdens de openingsuren gratis, zonder aankoopverplichtingen naar het toilet gaan. Hiermee komen we tegemoet aan de dringende nood van oudere mensen, zwangere vrouwen, mensen met een beperking of een aandoening,…

Meer info: dienst seniorenplus, 014 33 16 00, dienstseniorenplus@gemeentemol.be