Naar inhoud
Gemeente Mol

Gemeentebestuur laat 2.840 brandkranen controleren

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 19 december 2019

De firma BLM vzw uit Genk controleert momenteel in opdracht van het gemeentebestuur de maar liefst 2.840 brandkranen in onze gemeente. Een brandkraan is een aftappunt bedoeld voor de brandweer. Bij een brandinterventie is het van levensbelang dat de brandweer op zeer korte tijd een brandkraan nabij vindt. Weet jij de brandkra(a)n(en) in jouw straat te vinden?

Elke brandkraan is voorzien van een bijhorende signalisatie. Een brandkraan bevindt zich onder de grond, een correcte signalisatie is dan ook heel belangrijk. Op de signalisatiebordjes zijn coördinaten aangebracht voor de brandweer die de exacte locatie van de brandkraan aangeven, maar ook de diameter van de leiding die informatie geeft over het mogelijke blusdebiet.

Brandkraan onvindbaar

Inwoners weten vaak niet dat brandkranen zo vlakbij zijn. Uit onwetendheid worden de deksels dikwijls bedolven onder een grindlaag of gras waardoor de brandkraan onvindbaar is voor de brandweer. De bijhorende signalisatie wordt vaak ook weggehaald omdat het inwoners stoort of wordt na wegwerkzaamheden niet teruggeplaatst. Hierdoor zijn de brandkranen niet te vinden en gaan er bij een brandinterventie kostbare minuten verloren.

Tweejaarlijkse controle

Net omdat de signalisatie van de brandkranen zo belangrijk is, voorziet het gemeentebestuur een tweejaarlijkse controle. Een onderhoud en preventief nazicht omvat het:

  • zichtbaar maken en schoonmaken van betonnen deksel;
  • schoonmaken van de onderliggende put;
  • werkingstest van de brandkraan en drukmeting;
  • plaatsen van een afdichtingsstop;
  • uitvoeren van de nodige herstellingen.

Na de controleronde worden alle gegevens uitgewisseld met de brandweer, Pidpa en de gemeente.

Problemen met de brandkraan? Laat het ons weten!

De komende jaren investeert het gemeentebestuur in extra signalisatie zodat de bordjes nog makkelijker terug te vinden zijn. Goed zichtbare bordjes zijn van levensbelang. Daarom roept het gemeentebestuur inwoners op om problemen met de brandkraan of ontbrekende signalisatie steeds te melden via www.gemeentemol.be > meldingen.

Meer info: uitvoeringsdienst, 014 33 07 77, zerko@gemeentemol.be