Papieren gft-zakjes vervangen bio-afbreekbare zakjes voor gft-inzameling

vrijdag 29 november 2019

Vanaf 2 december biedt het gemeentebestuur papieren zakjes aan voor het inzamelen van je gft-afval. Deze zakken van 10 liter vervangen de huidige bio-afbreekbare zakken. Je betaalt 6 euro per pakket van 80 stuks. Ze zijn verkrijgbaar in de containerparken en aan de informatie- en onthaalbalies in ’t Getouw (Molenhoekstraat 2) en de welzijnssite Ten Hove (Jakob Smitslaan 28). De papieren gft-zak houdt zowel je keukenemmertje als je gft-container proper! De bio-afbreekbare zakken die je nog hebt, mag je blijven gebruiken.

Papier is perfect voor een optimale biologische kringloop. 90% van de papieren zak, met FSC-label, is cellulose, de ideale grondstof voor de productie van groen gas in de nieuwe vergistingsinstallatie voor gft in Beerse.

De bio-afbreekbare zakken van 120 liter blijven (voorlopig) nog wel beschikbaar.

Sorteerregels gft (keuken- en tuinafval)

In januari wijzigden de sorteerregels voor gft: etensresten, vlees- en visresten, eieren, kaas,… mogen voortaan bij het gft gedeponeerd worden. Deze nieuwe sorteerregels vind je terug op de nieuwe papieren gft-zak. Wil je graag een nieuwe sorteersticker voor je gft-container? Vraag die aan via afvalbeheer@iok.be. Zo wordt het sorteren van gft nog eenvoudiger.

Wat mag er wel en niet in de groene gft-container?

Wel in het gft:

• loof, schillen en resten van groenten en fruit
  • koffiedik, papieren koffiefilter en theebladeren
  • doppen van noten, pitten
  • etensresten, vlees- en visresten, schaaldierresten
  • eieren, eierschalen, kaasresten, broodresten
  • fijn tuin- en snoeiafval (bladeren, gras, onkruid, haagscheersel, versnipperd snoeihout... )
  • snijbloemen, tuin- en kamerplanten
  • gazon, gras, stro, bladeren
  • schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout
  • mest van kleine huisdieren (cavia, konijn)
  • vervuild papier (kleine hoeveelheid) en keukenrol