Naar inhoud
Gemeente Mol

Nieuwe zitbanken zorgen voor extra rustpunten langs wandelweg ‘Rond de heide’

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
maandag 21 oktober 2019

In opdracht van het gemeentebestuur plaatste de firma Sablo twee nieuwe zitbanken langs het wandelpad ‘Rond de heide’. Voor wandelaars vormen deze banken extra rustpunten, dé ideale halte om te midden van de natuur te genieten van het prachtige uitzicht over dit heidegebied. Het pad maakt deel uit van de wandeling ‘Molse Meren’ (3 km, wit met bruine pijl) en vertrekt aan ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71.

Het wandelpad ‘Rond de heide’ loopt over een heuvel van natuurgebied ’t Oud Stort dat beheerd wordt door Natuurpunt . Wat nu een glooiend heideterrein is tussen de Zilvermeerlaan en de Postelsesteenweg, was vroeger het gemeentelijke huisvuilstort.

 

Sprietwinning

In de oorlogsjaren – tussen 1940 en 1944 – vindt op deze locatie machinale sprietwinning plaats en komt ook de plaatselijke bevolking er spriet steken. Spriet wordt tijdens de oorlog gebruikt als alternatieve brandstof omdat steenkool schaars wordt. De ontginning gebeurt niet egaal, waardoor er ondiepe putten overblijven. Na de oorlog blijft er een soort van maanlandschap achter en komt er water in de putten te staan.

Stortplaats

Eind 1958 begint het storten van huishoudelijk afval in de putten, waardoor deze stelselmatig gedempt raken. In 1984 zie je niets meer van de putten en is de site volledig bedekt met bergen afval. In de jaren ’80 gaan er onder impuls van de groeiende milieubewegingen over heel het land lokale stortplaatsen dicht. In die periode ontstaan ook de eerste containerparken waar het afval selectief wordt ingezameld.

Natuurgebied

In 1985, nadat er een andere oplossing werd gevonden voor het huisvuil, kreeg het stortterrein een afdekking met dikke zand- en kleilagen. Eind jaren ‘80 wordt er op de site heidemaaisel uit Limburg ingezaaid met een nieuw natuurgebied als resultaat.

Meer info: dienst toerisme, 014 33 07 85, toerisme@gemeentemol.be?