Naar inhoud
Gemeente Mol

Senioren woonzorgcentra genieten van voorstelling via livestream

171031_livestream_wzc_593
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
zondag 20 oktober 2019

Op 24 oktober treedt Truken van de Foor op voor het publiek in cultuurcentrum De Adelberg in Lommel. Via een livestream genieten honderden minder mobiele senioren mee van het leven en de liedjes van Edith Piaf. Dankzij de samenwerking met 21 cultuurcentra, livestreamt Cultuurconnect dit optreden naar 30 Vlaamse woonzorgcentra. Ook cultuurcentrum ’t Getouw participeert aan dit project en zorgt ervoor dat de bewoners van WZC Hemelrijck in Mol en Alfons Smet Residenties in Dessel mee kunnen genieten van deze voorstelling.

Nooit eerder participeerden zo veel cultuur- en woonzorgcentra aan een livestream naar oudere, minder mobiele senioren. Zij kunnen op deze manier langer aan cultuur participeren, zonder de verplaatsing naar het cultuurcentrum fysiek te moeten maken. Tegelijk geeft het sommige cultuurcentra de kans om hun publiek te verruimen en kennis te maken met een publiek dat ze anders moeilijk bereiken.

Rol van de cultuurcentra en woonzorgcentra

Cultuurcentrum De Adelberg en OKRA Lommel organiseren het optreden. Zij voorzien de fysieke locatie en nemen een groot deel van de technische ondersteuning voor hun rekening samen met streamingpartner Moose-Stache. De andere cultuur- en woonzorgcentra verzorgen de cultuurbeleving van het publiek op afstand. Zij gebruiken hun expertise om bij te dragen aan de totaalbeleving en de sfeercreatie. De cultuurcentra ondersteunen het woonzorgcentrum in technische faciliteiten, indien nodig (geluidsversterking, groot scherm, verduisterende gordijnen).

"Na een aantal experimenten rolt Cultuurconnect dit livestreamaanbod uit op Vlaamse schaal. Het is een vorm van sociale digitale innovatie waardoor minder mobiele cultuurliefhebbers uit alle Vlaamse woonzorgcentra opnieuw deel uitmaken van het live publiek en de band met hun lokale cultuurcentrum behouden." Bart Beuten, directeur Cultuurconnect

Cultuurparticipatie bij minder mobiele senioren

Heel wat bewoners van woonzorgcentra willen of kunnen de veilige omgeving van hun woonzorgcentrum niet (meer) verlaten. Zij wensen hun comfort te behouden binnen de muren. Dat betekent echter niet dat ze zich willen isoleren, integendeel. Ouderen blijven geïnteresseerd in wat er in de samenleving gebeurt, in culturele uitjes en willen zich betrokken voelen. Cultuurconnect speelt in op die behoefte met het livestreamaanbod voor Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen.

“Livestreaming zorgt ervoor dat heel wat drempels om te genieten van cultuur verdwijnen.” Nils Vandenweghe, directeur Vlaamse Ouderenraad

Het livestreamaanbod van Cultuurconnect

Cultuur- en gemeenschapscentra kunnen intekenen op een voorstelling uit het aanbod van Cultuurconnect om die te livestreamen naar een of meerdere woonzorgcentra uit de regio. Ze krijgen daarbij de nodige ondersteuning en begeleiding. Cultuurconnect deelt de kennis en ervaring uit eerdere kleinschalige experimenten en gesprekken met bewoners van woonzorgcentra en hun begeleiders om het oudere publiek zo goed mogelijk te bedienen. De bewoners zijn heel dankbaar dat zij dankzij de techniek van het livestreamen (opnieuw) deel uitmaken van het live publiek van cultuurhuizen. Een aantal onder hen waren vroeger immers trouwe bezoekers van het lokale cultuurcentrum.

Truken van de Foor - het leven en de liedjes van Edith Piaf

‘Truken van de Foor’ is een belevingsbad rond Edith Piaf, respectvol en geloofwaardig vertolkt door auteur, actrice en vocaliste Mireille Vaessen. Geïntrigeerd door de persoon Piaf, baseerde Mireille zich voor de voorstelling op boeken, interviews, films en brieven. De lotgevallen van Piaf, armoede en hoop, passie en verdriet, veel liefde en dood, succes en ongeluk worden afgewisseld met haar onsterfelijk chanson. Muzikaal wordt Mireille uitstekend bijgestaan door Sam Pasternak op viool, cello, gitaar en piano. Het resultaat is een intieme voorstelling die de vele facetten van de artiest en persoon Edith Piaf op een kwetsbare en pakkende manier belicht.

Meer info: Cultuurcentrum ’t Getouw, 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be