Jeugd en toegankelijkheid confronteert kinderen met beperkingen bij handicap

dinsdag 8 oktober 2019

Van 7 tot en met 24 oktober nemen tien scholen uit onze gemeente deel aan de 16de editie van het scholenproject ‘Jeugd en toegankelijkheid’. Mensen met een handicap delen hun ervaringen over de beperkingen die zij dagelijks ondervinden omwille van de onaangepaste omgeving. Daarnaast krijgen de kinderen de kans om zelf te ontdekken hoe het is om met een beperking te functioneren door onder andere zelf op pad te gaan met krukken, blindenstok of rolstoel.

Het project ‘Jeugd en toegankelijkheid’ richt zich tot kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar. Doel is hen beter leren om te gaan met mensen met een handicap. Het moet kinderen bewust maken dat mensen met een handicap gelijkwaardig zijn en ook recht hebben op een omgeving die voor hen bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar is.

Projectdag

Aan de hand van een aantal praktische opdrachten krijgen de kinderen de kans om zelf te ontdekken hoe het is om met een beperking te functioneren (blind, slechtziend, rolstoelgebruiker, doof, slechthorend, een ledemaat missen). Hulpmiddelen zoals rolstoelen, krukken, blindenstok, brailleschrift en gebarentaal komen onder andere aan bod.

Rapport toegankelijkheid

Na de projectdag gieten de kinderen hun bevindingen over de toegankelijkheid van hun school of schoolomgeving voor mensen met een handicap, in een rapport. Dit rapport wordt later tijdens de slothappening op donderdag 28 november in Zaal ‘t Getouw aan het gemeentebestuur overhandigd.

Deelnemende scholen

Volgende scholen nemen dit jaar deel aan het project: vrije basisschool Wezel, vrije basisschool Achterbos (De Toren), gemeenschapsonderwijs Achterbos (’t Egeltje), Sint-Jan Berchmanscollege, vrije basisschool Rozenberg, vrije basisschool Millegem (Millekemol), gemeentelijke basisschool Rauw (De Zandloper), vrije basisschool Sluis (Stapsteen), gemeentelijke basisschool Ginderbuiten (Klim-op) en de gemeentelijke basisschool Gompel (Alles Kids).

Het project ‘Jeugd en toegankelijkheid’ is een initiatief van de dienst seniorenplus in samenwerking met de Adviesraad voor Personen met een Handicap.

Meer info: dienst seniorenplus, 014 33 16 02, dienstseniorenplus@gemeentemol.be