Naar inhoud
Gemeente Mol

Bladkorvenplan 2019 definitief vastgelegd

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
vrijdag 27 september 2019

Het bladkorvenplan voor 2019 ligt definitief vast. In totaal plaatsen we 425 bladkorven. Het voorlopige bladkorvenplan dat eind augustus werd bekendgemaakt leidde tot 23 opmerkingen. In het nieuwe bladkorvenplan komen er korven bij in de straten Wezelhof en Molsveld. De bladkorven verschijnen vanaf oktober in de geselecteerde gemeentelijke woonstraten.

De firma Algroenco wacht tot de bladkorven vol genoeg zijn en maakt vanaf dan elke week de korven leeg. We voorzien elf ledigingsbeurten per korf. Na elke ledigingsbeurt hangt er een lintje in een nieuwe kleur aan het begin en einde van de straat. De werking van de bladkorven vraagt jaarlijks een aanzienlijke investering van het gemeentebestuur, zowel in manschappen als financiële middelen.

Bladkorvenplan 2019
Om een voorstel voor een bladkorvenplan op te stellen, werd gekeken naar vorig jaar. De groendienst schrapte negen bladkorven omdat er een paar bomen gerooid waren. Na een periode waarin de inwoners opmerkingen konden geven stelde de groendienst een definitief bladkorvenplan op met elf extra bladkorven. Het Wezelhof krijgt er vijf en ook in het Molsveld plaatsen we zes korven bij.

Objectief bladkorvenplan
Sinds 2014 werkt onze groendienst met een nieuw verdeelsysteem voor de bladkorven. Terwijl voordien de bladkorven werden geplaatst op vraag van de bewoners, werken we nu met objectieve criteria. De groendienst plaatst alleen bladkorven in gemeentelijke straten met grote laanbomen (hoger dan tien meter) die veel bladafval hebben. Voorbeeld hiervan zijn eiken, lindes, beuken,… De bladkorf is voor heel de straat en niet specifiek per woning. Deze bladkorven staan op een vaste tussenafstand van 50 meter van elkaar, afwisselend aan beide zijdes van de straat.

Hoe werkt het systeem?
Het systeem van de bladkorven helpt het gemeentebestuur om de bladeren van laanbomen langs gemeentelijke wegen eenvoudig te verzamelen en te verwijderen. Bewoners verzamelen zelf de bladeren in de korf, een externe firma zuigt in opdracht van het gemeentebestuur de korven eenmaal per week leeg. Als de korf vol zit mogen er bladeren tegen de bladkorf gelegd worden. Hopen op andere plaatsen worden niet opgezogen.

Geen bladkorf?
Voldoet jouw straat niet aan de criteria voor een bladkorf, maar wil je toch graag de bladeren regelmatig opruimen? Vanaf 15 oktober tot 15 december kan je afgevallen bladeren en boomvruchten gratis naar de containerparken brengen.

Regels
Om deze periode zo vlot mogelijk te laten verlopen, gelden de volgende regels:

  • Je verzamelt de afgevallen bladeren van de laanbomen in de bladkorf
  • Bij een volle bladkorf leg je de overige bladeren op een hoopje tegen de bladkorf. Maak geen nieuwe hoopjes tussen twee bladkorven in.
  • Extra, zelfgemaakte bladkorven worden niet leeggemaakt.
  • Je gooit alleen bladeren in de bladkorf. Geen takken of ander afval.
  • Bladeren uit eigen tuin horen niet thuis in de bladkorven.
  • Je laat de bladkorven op hun vaste plaats staan. Om burenruzies te vermijden!

Als inwoners deze regels niet respecteren, hangt de milieuploeg een papier op de bladkorf. Bij een volgende vaststelling verwijderen we de bladkorf voor dit jaar.

Enkele Centrumstraten
Voor enkele Centrumstraten en pleintjes met laanbomen werd in 2015 beslist om deze zelf regelmatig op te ruimen. Dit wordt behouden. Concreet gaat het om de Jakob Smitslaan, de Adolf Reydamslaan, de Hofstraat en de pleintjes Ginderbroek en Het Ven, kerkplein Millegem. Ook op deze plaatsen komen dus geen bladkorven.

 

Meer info: groendienst, 014 33 07 35, groendienst@gemeentemol.be