Leerlingen Gibbo Galbergen leren een beroep in de praktijk dankzij werkplekleren

vrijdag 13 september 2019

De beste manier om een vak te leren, is meedraaien op de werkvloer! Ook Gibbo Galbergen, de gemeentelijke school voor buitengewoon beroepsonderwijs, denkt er zo over. Dankzij het project ‘werkplekleren’ geven zij hun leerlingen de kans om een beroep in de praktijk aan te leren. Werkervaring die meteen ook de kans op een job vergroot.

Het principe van werkplekleren bestond al in de middeleeuwen: leerlingen gingen aan de slag bij een gildemeester om in de praktijk een beroep aan te leren. De stap van de schoolbanken naar het beroepsleven is vaak moeilijk. Wie enkel op de schoolbank zit, doet nauwelijks ervaring op. Dit is niet het geval bij werkplekleren. Je leert een vak door mee te draaien op de werkvloer.

Meer kans op een job

Door meteen in het beroep te duiken, leren de leerlingen de knepen van het vak. Ze doen een heleboel ervaring op, wat goed van pas komt als ze op zoek gaan naar een job. De kans op een job is veel groter als ze praktijkervaring kunnen voorleggen

Leerlingen op de werkvloer

Gibbo Galbergen past het werkplekleren toe voor volgende opleidingen: logistiek assistent in ziekenhuis en zorginstellingen, schoonmaakhulp in ziekenhuizen en zorginstellingen, werfbediener ruwbouw en metselaar.

Leerlingen die de opleiding logistiek assistent in ziekenhuizen en zorginstellingen volgen, gaan enkele dagen per week aan de slag in het woon- en zorgcentrum Orelia Keiheuvel. Zij voeren daar de volgende taken mee uit:

• verzorgen van maaltijdgebeuren
  • opmaken van bedden
  • vervoer van patiënten
  • onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes
  • ondersteunen van animatieactiviteiten
  • begeleiden van zorgvragers

Leerlingen van de opleiding schoonmaakhulp in ziekenhuizen en zorginstellingen voeren in woon- en zorgcentrum Witte Meren alle professionele schoonmaaktechnieken mee uit.

Binnen de opleiding werfbediener ruwbouw en metselaar werken de leerlingen en leerkracht twee dagen per week mee aan de heropbouw van de ‘erfgoedmuur’ rond domein De Maat. In samenwerking met het gemeentebestuur wordt de muur in de oorspronkelijke staat hersteld. Eenmaal deze taak afgerond, wacht al een nieuwe opdracht bij Chiro Sluis. Daar werken zij mee aan de ruwbouw van een nieuwe sanitaire blok.

Meer info: Gibbo Galbergen, 014 31 87 42, info.gibbo@gemeentemol.be