‘Powermama’s’ krijgen geen stempel wél ondersteuning rond hun zwangerschap

dinsdag 17 september 2019

Het project ‘Power’ ondersteunt kwetsbare mama’s en speelt in op een uitdrukkelijke nood in onze regio. Het feit dat er al twaalf gezinnen begeleid worden nog voor de lancering bewijst deze absolute noodzaak. Bedoeling is dat kwetsbare gezinnen ondersteuning krijgen voor, tijdens en na hun zwangerschap door hen de juiste info te geven en een burg te vormen naar het zorgaanbod. Als artsen en zorgpartners weten dat het om ‘Powermama’s’ gaat, zorgen ze voor een aangepaste begeleiding.

Achter de schermen werd er afgelopen maanden hard gewerkt aan een perinataal netwerk in onze regio, dit onder de werknaam ‘groeien zonder zorgen’. Intussen staat het project volledig klaar om kwetsbare mama’s te ondersteunen voor, tijdens en na hun zwangerschap. Het project krijgt de naam ‘Power’, een naam die meteen ook het doel onderstreept: kwetsbare vrouwen meer ‘power’ geven. Het Huis van het kind regio Mol en het Heilig Hart ziekenhuis trekken dit project in nauwe samenwerking met andere zorgverstrekkers in onze regio.

Al 12 begeleidingen opgestart
Nog voor de officiële lancering van het project, begeleidt de projectmedewerker maar liefst twaalf gezinnen. Acht gezinnen werden aangemeld door het Heilig Hartziekenhuis, één door Trefplaats gezinnen, één door het sociale dienst, één door sleutelfiguur opvoedingsondersteuning Dessel en ééntje door Kind & Gezin.

Afstemmen zorgaanbod en informeren ouders
Het aanbod aan zorg en ondersteuning rond een zwanger­schap in de regio Mol is groot. Alleen zijn deze zorgen en diensten erg versnipperd. ‘Power’ verbetert de communicatie tussen deze diensten en zorgt ervoor dat ze hun aanbod op elkaar afstemmen. Daarnaast ondersteunt het project kwetsbare mama’s door hen te informeren of wegwijs te maken. Enkel op die manier krijgen moeders de kans om hun baby’s te laten groeien zonder zorgen.

Power heeft als doel:

• Kwetsbare mama’s te ondersteunen door hen de juiste informatie te geven en hen wegwijs te maken in het zorgaanbod.
  • De verschillende organisaties in kaart te brengen die werken met zwangere gezinnen vanaf de prille zwangerschap tot een jaar na de bevalling.
  • Deze organisaties samen te brengen en ervoor te zorgen dat ze elkaars werking kennen en deze op elkaar afstemmen.
  • Vorming aan te bieden, zowel voor (toekomstige) ouders als voor organisaties.

Kwetsbare gezinnen
Binnen het project gaat het altijd om kwetsbare personen, met bijvoorbeeld een beperkt netwerk, een verstandelijke beperking, mentale problemen, verslavingen, armoede,… Mensen komen bij de medewerker terecht via doorverwijzing door een arts, vroedvrouw of andere hulpverlener.

Meer info: Huis van het kind regio Mol, 014 33 15 85, kim.custers@gemeentemol.be