Wyre start begin juni met uitrol glasvezelnetwerk in deel van onze gemeente

Gepubliceerd op  woensdag 28 mei 2025 om 11.05 uur

Vanaf maandag 2 juni start Wyre - een samenwerking tussen Telenet en Fluvius - met de aanleg van een extra glasvezelnetwerk in een deel van onze gemeente. De eerste maanden vinden de werken vooral plaats in Ginderbuiten. De werken gebeuren op het openbaar domein en komen bovenop het bestaande netwerk van Fiberklaar. Zo krijg je als inwoner straks nog meer keuze bij welke telecomprovider je jouw fiberabonnement afsluit. De werken als inwoner opvolgen? Download de specifieke Minder Hinder-app van APK! 

We kunnen als gemeentebestuur de werken wettelijk niet tegenhouden of opleggen, maar we kijken er wel op toe dat alles veilig en geordend verloopt. Dat doen we met respect voor het openbaar domein en duidelijke communicatie naar jou als inwoner.

Het nutsbedrijf – in dit geval Wyre – beslist zelf waar glasvezel wordt aangelegd. Ze baseren zich daarbij op een technische haalbaarheidsstudie en een rendementsanalyse. Onze taak is om dit proces zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Meer keuze en supersnel, stabiel internet

Wyre legt een zogenaamd ‘Fiber-to-the-Home’-netwerk aan. Dat betekent dat de glasvezel tot aan je woning komt. Via dit open netwerk kun je kiezen uit meerdere telecomproviders. Dat geeft je meer vrijheid om een abonnement te kiezen dat bij je past, met supersnel en stabiel internet – klaar voor de toekomst.

Synergie zorgt voor snellere aanpak

Dankzij samenwerking met andere nutsbedrijven kon Wyre tijdens eerdere werken van Fiberklaar al op sommige plaatsen buizen aanleggen. Daardoor start de uitrol daar niet van nul. Het netwerk van Wyre is technisch anders opgebouwd dan dat van Fiberklaar, dus er zijn toch nog bijkomende werken nodig.

De volledige uitrol gebeurt zone per zone en duurt naar verwachting 2 à 3 jaar. De planning is altijd onder voorbehoud. Ginderbuiten komt eerst aan bod. Daar zullen begin juni de sleufwerken starten.

Enkel werken op openbaar domein

In deze fase voorziet Wyre nog geen huisaansluitingen. Er komt dus niemand aanbellen om een aansluiting binnen te installeren. Die gebeurt pas later via je telecomprovider, als je een abonnement afsluit.

Alle werken vinden plaats op openbaar domein, waar mogelijk via bermen, voetpaden, gevels of bestaande palen. Enkel als het echt niet anders kan, wordt tijdelijk de rijweg gebruikt.

Brief met info voor de buurt

Ongeveer een week voor de werken in jouw straat starten, ontvang je een bewonersbrief van aannemer APK. Die bevat:

  • de verwachte duur van de werken
  • de contactgegevens van de aannemer
  • een gratis infonummer (0800) voor praktische vragen

Wanneer de werken een grotere impact hebben op het verkeer, informeren wij jou via onze gekende infokanalen.

Volg de werken via de Minder Hinder-app

Wil je de werken door WYRE opvolgen? Download dan de gratis Minder Hinder-app van APK. Je ontvangt meldingen over de voortgang van de werken, geplande hinder en verneemt via de app op weekbasis wanneer jouw straat (als je in de projectzone woont) aan bod komt.

Zo volg je het project ‘Wyre Mol’ in de app:

  1. Download de app via de Google Playstore of App Store.
  2. Klik op ‘Start hier’, teken een cirkel rond Mol en klik op ‘volgen’.
  3. Zoek ‘Wyre Mol’ en klik op het plusteken om het project te volgen.
  4. Selecteer je doelgroep zodat je gerichte info ontvangt.
  5. Klik op ‘Ik ben klaar!’.

Lukt het niet om de app te installeren? Neem dan contact op met Hans Trines, omgevingsmanager van APK, via:

Waarom zijn er zoveel nutswerken tegelijk?

We begrijpen dat je vragen hebt over het aantal werken in onze gemeente. De voorbije maanden zijn er op meerdere plaatsen tegelijk werken (geweest) aan nutsleidingen, onder andere van Fiberklaar, Wyre, Fluvius en Pidpa.

Mol is hier geen uitzondering in. Ook in andere gemeenten in Vlaanderen vernieuwen nutsmaatschappijen volop hun ondergrondse infrastructuur. Dit gebeurt nu om verschillende redenen:

  • Veel leidingen zijn verouderd en moeten vervangen worden.
  • Glasvezel is nodig voor sneller en stabieler internet.
  • Elektriciteitsnetten worden aangepast voor duurzame energie.
  • Bij wegenwerken vernieuwen we tegelijk ook leidingen om extra hinder later te vermijden.

Meer info: www.wyre.be/nl/faq