Vanaf maandag 3 juni gratis pasfoto voor identiteitskaart, Kids-ID en reispaspoort

Gepubliceerd op  woensdag 22 mei 2024 om 11.45 uur

Vanaf maandag 3 juni moet je niet langer een betalende pasfoto laten maken voor een identiteitskaart, vreemdelingenkaart, Kids-ID of reispaspoort. De foto wordt vanaf dan gratis genomen aan het loket en meteen digitaal gebruikt voor je identiteitsdocument. Let wel: dit geldt nog niet voor je rijbewijs. De verschillende softwaretoepassingen van de hogere overheid laten dit niet toe. Voor je rijbewijs kunnen we wel een foto uit het rijksregister halen als die voldoende recent en gelijkend is. Je kan ook een rijbewijs aanvragen bij het afhalen van je nieuwe identiteitskaart. De foto van je nieuwe identiteitskaart zal dan gebruikt worden voor je rijbewijs.

Voor het aanmaken van een identiteitskaart, Kids-ID, reispaspoort, vreemdelingenkaart of reisdocumenten voor vluchtelingen gelden strikte wettelijke regels voor de pasfoto’s. Daarom adviseerden we in het verleden om deze te laten nemen door een beroepsfotograaf of door het gebruik van onze fotocabine in ’t Getouw.

Digitale foto aan loket

Dankzij een project van de hogere overheid kunnen we vanaf maandag 3 juni zelf een correcte digitale pasfoto maken. Hiervoor gebruiken we aan het loket een aangepaste foto-installatie. Deze service is gratis. Je hoeft dus niet langer extra te betalen voor je pasfoto of deze vooraf te laten nemen. Het fotobestand dat we maken aan het loket wordt niet afgedrukt, maar verwerken we digitaal voor het aanmaken van het gewenste identiteits- of reisdocument. Deze mogelijkheid geldt voor iedereen vanaf 3 jaar, op voorwaarde dat je zelfstandig kan rechtzitten en voldoende lang in de lens kan kijken.

De nieuwe regeling geldt voor:

  • Elektronische identiteitskaart
  • Reispaspoort
  • Kids-ID
  • Vreemdelingenkaart
  • Reisdocument voor vluchtelingen

Andere werkwijze rijbewijs

Dezelfde werkwijze gebruiken voor een nieuw rijbewijs lukt door de verschillende softwaretoepassingen van de hogere overheid jammer genoeg nog niet. Wél kunnen we de digitale foto van je identiteitskaart uit het rijksregister halen om je rijbewijs aan te vragen. Ook dit is kosteloos. Let op: dit kan alleen wanneer je over een recente identiteitskaart beschikt met een voldoende gelijkende foto. Als dit niet het geval is, laat je best wel vooraf een foto maken door een beroepsfotograaf of gebruik je ter plaatse onze betalende fotocabine (9 euro).

Adres
't Getouw Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Afspraak: 9 tot 12 uur & 16 tot 19 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 19 uur
Morgen
Afspraak: 9 tot 12 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur