(Te) dure schoolrekeningen? Brochure informeert ouders over schoolkosten

Gepubliceerd op  vrijdag 8 september 2023 om 10.20 uur

Alle kinderen die naar het eerste kleuterklasje, het eerste leerjaar of het eerste middelbaar gaan, ontvangen in de eerste helft van september een brochure over schoolkosten. De brochure vertelt welke kosten ouders mogen verwachten en waar ze terechtkunnen voor eventuele tegemoetkomingen. Daarnaast staat de sociale dienst klaar voor ouders met vragen of financiële moeilijkheden. Maatschappelijk werkers Yuliya Antoniva en Tessa Verwimp zijn regelmatig aanwezig op de scholen om de drempel naar het sociaal huis te verlagen.

Download hier de brochure ‘Schoolkosten’.

Kinderen op school kosten geld. Daarom helpen we gezinnen met schoolgaande kinderen. Per schooljaar betalen ouders gemiddeld 628 euro in het lager onderwijs en tussen 1.134 en 1.502 euro in het secundair. Elk schoolreglement bevat een overzicht van verwachte kosten. Bovendien lees je er ook hoe en wanneer een school de rekeningen naar ouders opstuurt. In de basisschool geldt een scherpe maximumfactuur, wat niet het geval is in de secundaire scholen.

Tussenkomsten

Ziekenfondsen, de overheid en het Groeipakket voorzien in bepaalde gevallen mogelijkheden tot terugbetalingen van, of tegemoetkomingen voor, bepaalde kosten. Daarnaast is er voor studenten aan de hogeschool of universiteit een studietoelage. Verschillende scholen hebben ook een solidariteitsfonds voor leerlingen die het financieel moeilijk hebben. Vraag meer info bij je school of aan maatschappelijk werkers Yuliya en Tessa.

UiTPAS voor secundaire scholen

Het gemeentebestuur voorziet een premie voor meerdaagse schooluitstappen voor Molse leerlingen in het secundair onderwijs met een UiTPAS aan kansentarief. Het gaat om een premie van maximum 160 euro per leerling. Verdere communicatie hierover volgt via de scholen.

De brochure ‘schoolkosten’ kadert in het project MAX (maximale kansen voor alle kinderen).

Bijlagen

Adres
Jakob Smitslaan 24 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Morgen
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur