Problemen met discriminatie tijdens je zoektocht naar een huurwoning? Meld dit!

Gepubliceerd op  maandag 13 november 2023 om 9.31 uur

Ben je op zoek naar een huurwoning en heb je al een aantal keer het deksel op je neus gekregen? Had je daarbij de indruk dat je onterecht werd afgewezen door je gezondheidstoestand, huidskleur of omdat je van een uitkering leeft? Dan kreeg je mogelijk te maken met discriminatie. Maak hiervan melding via het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI). Je kan dit doen via het online formulier: www.vlaamsmensenrechteninstituut.be/doe-een-melding/. Heb je hulp nodig? Neem dan contact op met de sociale dienst via 014 27 24 00 of socialedienst@gemeentemol.be.

Iedereen heeft recht op een goede huisvesting. Uit onderzoek blijkt dat discriminatie nog altijd een hindernis vormt bij het zoeken van een woning op de huurmarkt. Een verhuurder heeft het recht om te kiezen aan wie hij zijn woning verhuurt, maar hij moet zich hiervoor baseren op objectieve factoren. Discriminatie mag daar nooit een rol in spelen.

Discriminatie?

Je spreekt over discriminatie als je in een vergelijkbare situatie minder goed behandeld wordt door je geslacht, seksuele geaardheid, leeftijd, huidskleur, geloof, gezondheidstoestand of beperking. Huurders uitsluiten op basis van deze eigenschappen is bij wet verboden.

Melding

Word je als huurder geweigerd of twijfel je of alles wel correct verlopen is? Maak dan melding bij het Vlaams Mensenrechteninstituut via het online formulier: www.vlaamsmensenrechteninstituut.be/doe-een-melding/.

Heb je hulp nodig? Contacteer de sociale dienst via 014 27 24 00 of socialedienst@gemeentemol.be.

Vlaams Mensenrechteninstituut

Het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) is een onafhankelijk publiek instituut met als opdracht discriminatie bestrijden en gelijke kansen bevorderen. Ze bieden gratis eerstelijnsbijstand en kunnen een bemiddeling opstarten. Als bemiddeling niet tot een resultaat leidt, kunnen ze met jouw toestemming het dossier aan de geschillenkamer bezorgen. Je vindt meer informatie op www.vlaamsmensenrechteninstituut.be.

contact

Sociale dienst

Kom je voor het eerst of heb je een dringende hulpvraag? Kom dan langs tijdens de openingsuren. Ben je een bestaande cliënt? Bel dan voor een afspraak met je maatschappelijk werker.

Openingsuren Sociale dienst
Adres
Jakob Smitslaan 24 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Afspraak: 9 tot 12 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur
Morgen
Gesloten