Padden krijgen hulp voor veilige oversteek in Rauw en Millegem

Gepubliceerd op  vrijdag 9 februari 2024 om 9.03 uur

Van 9 februari tot 1 april helpen Natuurpunt Netebronnen en natuur- en milieuvereniging De Gagel samen met tal van vrijwilligers, padden, kikkers en salamanders veilig over te zetten. De diertjes worden langs 1 kant van de Kievitstraat ter hoogte van de Eendenstraat in Millegem en de Schooldreef in Rauw tegengehouden door een paddenafsluiting. Via die paddenafsluiting vallen ze in emmers, waar ze veilig kunnen wachten tot een vrijwilliger hen overzet. De Eendenstraat wordt tijdens bepaalde periodes zelfs afgesloten.

De paddentrek is een jaarlijks terugkomend natuurverschijnsel. Padden, kikkers en salamanders ontwaken praktisch gelijktijdig uit hun winterslaap en trekken dan massaal naar een nabijgelegen poel, plas of gracht om er hun eieren af te zetten of te bevruchten. De dagen waarop de paddentrek plaatsvindt, zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en dus niet op voorhand te voorspellen.

Help je mee?

Natuurpunt Netebronnen en De Gagel kunnen altijd vrijwillige overzetters gebruiken. Om mee te helpen, volg je deze 3 stappen:

  1. Kijk op deze website en zoek een paddenoverzetactie bij jou in de buurt.
  2. Neem contact op met de contactpersoon van de lokale actie. Hij of zij kan je vertellen waar en wanneer er amfibieën de weg over worden gezet. Dat hangt sterk af van het weer, gebeurt bij voorkeur vroeg in de ochtend of bij piekmomenten ook ’s avonds. Contactgegevens vind je bij elke actie.
  3. Trek je laarzen en fluohesje aan en overzetten maar! Trek er zeker niet op eigen houtje op uit. Hoe goed bedoeld ook, heb je niet de juiste info, dan doe je soms meer kwaad dan goed. (bijvoorbeeld: je zet amfibieën aan de verkeerde kant van de straat over, je kan de soorten minder goed van elkaar onderscheiden,…)

Wil je meer informatie over het hoe en waarom van de paddenoverzetactie? Wil je de soorten amfibieën die overgezet worden beter leren kennen? Klik dan op deze link. Op deze pagina kan je je ook inschrijven op de bijna wekelijkse digitale nieuwsbrief Padden.flits.

Afsluiting Eendenstraat

In een deel van de Eendenstraat in Millegem geldt tot 1 april regelmatig een doorgangsverbod, uitgezonderd fietsers en voetgangers. Van 9 februari tot 31 maart gaat de weg ’s avonds dicht vanaf 19 uur tot 7 uur ’s ochtends, behalve bij stevige vorst. Tijdens piekmomenten van de paddentrek, meestal periodes tussen 10 februari en 15 maart, wordt de weg dag en nacht afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het doorgangsverbod moet de diertjes een veilige overtocht garanderen. Eenmaal de trek voorbij is, wordt het verbod opgeheven. De jaarlijkse overzetactie van amfibieën past in het beheer van Het Tipven in Millegem.

Ook in de Schooldreef in Rauw helpen vrijwilligers de beestjes op een veilige manier naar de overkant van de straat. Hier zijn geen verkeersmaatregelen voorzien.

Meer info:

> contactpersoon overzet Millegem: Hilde Viane, 0472 71 99 00, hildeviane@gmail.com

> contactpersoon overzet Rauw: Martine Beyens, 0476 20 54 86, martine.beyens1@gmail.com

Adres
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Morgen
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 19 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 19 uur