Meer weten over asbest? Infomarkt ‘Asbestveilig Mol’ op donderdag 28 september

Gepubliceerd op  donderdag 14 september 2023 om 9.21 uur

Iedereen is donderdag 28 september tussen 18.30 en 21 uur welkom op de infomarkt ‘Asbestveilig Mol’ in de raadzaal van ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. De infomarkt richt zich zowel op (ex)-sporters van de sportterreinen in Donk, eigenaars of huurders van een oudere woning als iedereen die meer wil weten over asbest in hun woning en de mogelijke gezondheidsrisico’s.

Als (ex-)sporter van de sportterreinen in Donk krijg je op de infomarkt extra informatie over de recente onderzoeksresultaten en een inschatting van de mogelijke sportactiviteit op de terreinen. Experts beantwoorden op dat vlak al je vragen. De infomarkt gaat evenwel veel breder.

Overal aanwezig
Asbest is - jammer genoeg – alomtegenwoordig in onze samenleving. Gelukkig daalde de concentratie van asbestvezels in de buitenlucht de afgelopen decennia fors dankzij het in 2001 ingevoerde verbod om asbest te gebruiken als bouwmateriaal. We zitten evenwel met een historische erfenis in tal van toepassingen, in voormalige asbeststorten, alsook in woningen die voordien gebouwd werden. Asbest kan op talrijke manieren in en rond je woning verwerkt zijn: als isolatie van je verwarmingsketel of de verwarmingsbuizen, als golfplatendak op je tuinhuisje, als gevelbekleding voor een blinde muur, in vinylvloerbekleding,…. Het aantal mogelijke verschijningsvormen van asbest in je woning loopt in de tientallen, misschien zelfs honderden.

Gezondheidsrisico’s
De aanwezigheid van asbest in je woning betekent niet meteen dat dit ook gezondheidsrisico’s oplevert. Is de asbest hechtgebonden met een ander materiaal of spreken we over losse vezels? Wat is de toestand van het materiaal? In elk geval is het van belang dat je van eventuele asbestaanwezigheid op de hoogte bent, zeker als je renovatie- of verbouwingswerken wil uitvoeren. Als je dergelijke werken opstart zonder kennis van mogelijke asbestaanwezigheid, riskeer je een te vermijden blootstelling aan asbestvezels.

Op de infomarkt leer je asbest te herkennen in je woning én op welke manier je hiervoor zekerheid krijgt via een asbestinventaris. Je verneemt verder op welke manieren asbest veilig kan verwijderd en afgevoerd worden én op welke steunmaatregelen je hiervoor kan rekenen. Redenen te over om zeker langs te komen als je een woning hebt die ouder is dan 2001.

Initiatiefnemers
Deze infoavond is een initiatief van het gemeentebestuur in samenwerking met LOGO Kempen, milieustudiebureau ABO en IOK Afvalbeheer.

Adres
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Morgen
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur

Activiteiten