Kom jij in aanmerking voor een huursubsidie of huurpremie?

Gepubliceerd op  maandag 18 september 2023 om 9.14 uur

Onder bepaalde voorwaarden kom je als huurder in aanmerking voor een Vlaamse huursubsidie of huurpremie. Beide premies combineren kan niet. Ontdek hier de belangrijkste voorwaarden.

Vlaamse huursubsidie

Je kan deze huursubsidie aanvragen als je een bescheiden inkomen hebt én geen woning in eigendom hebt. Bovendien moet je aan één van volgende voorwaarden voldoen:

  • Je was dakloos en je betrekt nu een huurwoning.
  • Je moest je vorige huurwoning verlaten omdat deze onbewoonbaar werd verklaard of onaangepast was aan je gezinsgrootte.
  • Je huurt een woning die door de woonmaatschappij wordt ingehuurd op de private huurmarkt (voormalige SVK-huurwoning).

De huursubsidie wordt berekend op basis van je inkomen, de grootte van je gezin, de ligging en de huurprijs van je woning. Je kan de huursubsidie online aanvragen. Lukt het niet? Neem dan contact op met onze sociale dienst.

Vlaamse huurpremie

Als je al 4 jaar wacht op een sociale huurwoning en intussen een private huurwoning met een huurcontract huurt, kom je mogelijk in aanmerking voor de Vlaamse huurpremie. Ook in dit geval mag je geen te hoog inkomen hebben én geen eigen woning hebben. Als je op de wachtlijst staat voor een sociale huurwoning betekent dit automatisch dat je aan deze voorwaarden voldoet.

Sta je 4 jaar of langer op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, dan ontvang je automatisch een formulier om de huurpremie aan te vragen. Op de envelop vind je een gele ronde sticker met het opschrift ‘Open dit om de huurpremie te kunnen krijgen!’.

Om in aanmerking te komen voor deze premie is het belangrijk dat je het aanvraagformulier volledig ingevuld terug bezorgt aan de Vlaamse overheid. Om dit formulier in te vullen, kan je hulp krijgen bij onze sociale dienst.

Als je al langer dan 4 jaar op een wachtlijst voor een sociale huurwoning staat en je hebt het aanvraagformulier niet ontvangen of je bent het aanvraagformulier kwijt, dan neem je best contact opnemen met onze sociale dienst. Zij nemen indien nodig contact op met het Agentschap Wonen in Vlaanderen om het dossier uit te klaren.

contact

Sociale dienst

Kom je voor het eerst of heb je een dringende hulpvraag? Kom dan langs tijdens de openingsuren. Ben je een bestaande cliënt? Bel dan voor een afspraak met je maatschappelijk werker.

Openingsuren Sociale dienst
Adres
Jakob Smitslaan 24 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Morgen
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 19 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 19 uur