Kinderopvanginitiatief starten? Vraag opportuniteitsadvies aan bij Huis van het Kind

Gepubliceerd op  dinsdag 2 april 2024 om 11.05 uur

Wil jij in onze gemeente een kinderopvanginitiatief starten, verhuizen van een bestaande locatie of je locatie uitbreiden tot 9 plaatsen? Maak dan een afspraak bij Huis van het Kind voor een eerste kennismaking en bespreking van je project. Huis van het Kind geeft een verplicht advies over de haalbaarheid en slaagkans van je aanvraag voor een kinderopvanginitiatief, het zogenaamde ‘opportuniteitsadvies’. Dit advies is gebaseerd op verschillende criteria. Je voegt het advies toe aan je aanvraag bij het Agentschap Opgroeien. Doe je een vergunningsaanvraag? Dan geef je ook hier aan hoe je met de opmerkingen van het advies omgaat.

Door het opportuniteitsadvies kan je vooraf nadenken en voldoende informatie inwinnen of het wel een goed idee is om een kinderopvang op te richten op de voorgestelde locatie. Zo sta je al voor de start van een nieuwe opvanglocatie in contact met het gemeentebestuur. Je krijgt op die manier een inzicht in de eventuele problemen, kansen en de stedenbouwkundige situatie.

Criteria

Het opportuniteitsadvies van het gemeentebestuur is gebaseerd op verschillende criteria zoals:

1. De locatie van het opvanginitiatief
  2. Samenwerking met Huis van het Kind
  3. Openstaan voor de eigenheid van alle gezinnen
  4. Inzicht in de noden van de gezinnen en tendensen in de gemeente
  5. Warme transitie

Alle uitgebreide informatie over deze criteria vind je in het ‘opportuniteitsadvies’.

Wanneer aanvragen

Je vraagt een opportuniteitsadvies aan als je:

• een groepsopvang wil opstarten.
  • verhuist van een bestaande locatie binnen onze gemeente.
  • een bestaande locatie uitbreidt tot 9 plaatsen.

Opportuniteitsadvies aanvragen

Om een opportuniteitsadvies aan te vragen, neem je onderstaande belangrijke stappen:

1. Maak een afspraak bij Huis van het Kind voor een eerste kennismaking via 014 27 24 11 of huisvanhetkind@gemeentemol.be.
  2. Neem contact op met ruimtelijke ordening voor alle informatie over vergunningen.
  3. Dien je aanvraag (eventueel) voor een opportuniteitsadvies in.
  4. Het gemeentebestuur behandelt je aanvraag en geeft advies.

Je kan bij het Huis van het Kind bijkomende informatie aanvragen over het advies.

Bijlagen

Jakob Smitslaan 24 , 2400 Mol