Het Jakob Smitsmuseum spendeert dit najaar in Cultuurhuis De Warande. Van zondag 24september tot en met zondag 10 december loopt daar een indrukwekkende expo ‘Zandgrond. Hedendaagse kunst vanuit Jakob Smits.’. De expo gaat na hoe het thema ‘Ongerept Kempenland’ doorwerkt in beeldende kunsten tot op vandaag. In onze Kempen, maar ook ver daarbuiten. Op zaterdag 23 september zorgen Saxofonist Robin Verheyen, Goeyvaerts String Trio en Robyn Schulkowsky voor een gepast openingsconcert.
Voor Cultuurhuis De Warande in Turnhout zie je niet vaak reclame in onze gemeentelijke kanalen, maar voor deze klepper van formaat maken we graag een uitzondering! Jakob Smits wordt in deze expo vergezeld door grote kleppers zoals Luc Tuymans, Fred Bervoets, Ilya & Emilia Kabakov, Ria Pacquée en vele anderen.
- Zaterdag 23 september: concert Jakob’s Mirror (première)
De Warande Turnhout, 22 euro
Saxofonist Robin Verheyen keert enkel terug naar België als het door de grote poort is: als headliner op Jazz Middelheim, als artist in residence bij het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen, als bandleider naast Tom Barman in TaxiWars. De voorbije twee decennia werkte hij samen met een indrukwekkende lijst groten uit de jazz: van Branford Marsalis en Gary Peacock tot Roy Hargrove en Joey Baron. Nu keert de geboren Turnhoutenaar voor het eerst terug naar zijn roots. Voor zijn nieuwe compositie laat hij zich inspireren door de schilderijen van Jakob Smits (1855- 1928), die voor de buitenwereld het beeld van de Kempen mee heeft vormgegeven.
- Zondag 24 september tot en met zondag 10 december: expo ‘Zandgrond’
De Warande Turnhout, gratis
Kempen is een vervorming van het woord Campina, het Latijn voor open vlakte. De Kempen stond lang bekend als een dor en armtierig niemandsland. Haar typische zandgrond was onvruchtbaar en liet zich maar moeizaam bewerken. De Kempen bestond toen vooral uit gigantische heidevlakten en zand. Pas in het begin van de 19de eeuw werd de Kempen gekoloniseerd en begon de ontginning van de woeste gronden. Ook Jakob Smits werd aangetrokken door het ongerepte Kempenland. De Nederlander was zo onder de indruk van dit bijzondere landschap dat hij zich in 1888 definitief in het Mols gehucht Achterbos vestigde. Smits leefde in armoede terwijl hij onvermoeibaar werkte aan wat hij later zou noemen ‘mijn eenvoudig werk, symbolisch, poëtisch en echt’. Hij begon een gestileerde versie van het Kempense landschap en boerenleven te schilderen, en groeide daarmee uit tot één van de belangrijkste Belgische kunstenaars van zijn tijd.
'ZANDGROND' gaat na hoe die thema’s tot op vandaag doorwerken in de beeldende kunsten. In de Kempen, maar ook ver daarbuiten.