Grijze gevel campus Rozenberg wordt groene geveltuin

Gepubliceerd op  dinsdag 13 februari 2024 om 7.55 uur

Op woensdag 14 februari brengt een aannemer in opdracht van het gemeentebestuur een klimhulpsysteem aan tegen de gevel van campus Rozenberg (KSOM). Dit systeem dient als voorbereiding op de aanleg van een geveltuin. Het klimhulpsysteem moet klimplanten een leidraad bieden om tegen de gevel te groeien. Het gaat om een samenwerkingsproject tussen campus Rozenberg en het gemeentebestuur waarbij we meer natuur in het straatbeeld brengen en de school de CO2-uitstoot van haar uitwisselingsprojecten compenseert. Wil je zelf ook een geveltuin aanleggen? Op www.gemeentemol.be/geveltuin vind je meer info en tips.

Als gemeentebestuur willen we onze inwoners stimuleren om geveltuintjes aan te leggen. Geveltuintjes zorgen voor een fleuriger en groen beeld en verbeteren het klimaat en de luchtkwaliteit. De geveltuin van campus Rozenberg is wel een heel groot exemplaar dat, eenmaal volgroeid, deze grijze gevel maar ook de omgeving zeker zal opfleuren.

Waarom zou je een geveltuin aanleggen? Daar zijn veel goede redenen voor:

> Ze verbeteren het klimaat en de luchtkwaliteit

Wist je dat het in de zomer warmer is in het Centrum dan op het platteland? Dat komt doordat stenen en asfalt veel zonlicht absorberen en weinig verdampen. Planten doen het omgekeerde: zij koelen af. Ook een geveltuin helpt daaraan mee. Planten produceren ook zuurstof en filteren fijn stof. Zo verbeteren ze de luchtkwaliteit.

> Geveltuinen doen je goed

Ze verwelkomen tjilpende vogels. Groen brengt rust en opgewektheid. Onderzoek toonde aan dat uitkijken op een groene omgeving goed is voor je humeur en gezondheid.

> Ze verfraaien de omgeving

Geveltuinen geven kleur aan een gemeente. Zeker in straten zonder bloemen zorgen ze voor een fleuriger beeld. Ze maken de seizoenen ook voelbaar. Krijg jij zelf ook geen blij gevoel als je de eerste krokussen en narcisje ziet verschijnen?

> Ze brengen natuur in je straat

Met een geveltuin zorg je voor meer natuur in onze gemeente. Vogels en insecten vinden er lekkers. Ze bouwen er een nest of vinden er een slaapplaats. De tuintjes zijn ook erg belangrijk als rustpunt voor dieren die op zoektocht zijn naar voedsel en soortgenoten. Zeker kleine beestjes hebben die echt nodig.

> Ze beschermen de gevel

Gevelplanten beschermen je huis tegen weer en wind. In de winter zorgen bladhoudende klimplanten ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt. In de zomer houdt de geveltuin de muur koel.

Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Tel.