Gloednieuwe expo ‘Pronkkamers. Frisse blik op Jakob Smits’ biedt nieuwe kijk op Smits

Gepubliceerd op  vrijdag 23 februari 2024 om 11.35 uur

De nieuwe expo ‘Pronkkamers. Frisse blik op Jakob Smits’ van het Jakob Smitsmuseum toont je Jakob Smits zoals je hem nog nooit eerder zag. Verschillende medewerkers richtten 8 kamers van het museum in, volledig naar persoonlijke smaak en voorkeur. Ze kozen daarbij opvallend vaak voor recente aanwinsten, en dat zijn er een heleboel! Om iedereen de kans te geven de expo te bezoeken, loopt de tentoonstelling dit jaar uitzonderlijk 7 maanden: van zaterdag 24 februari tot en met zondag 29 september. 

Elke kamer draait rond een specifiek thema uit het leven van Jakob Smits: zijn relatie met de Kempen, zijn interactie met andere kunstenaars, de vrouwen in zijn leven… Het zijn échte pronkkamers geworden, met een heel nieuwe aanpak en insteek. De nieuwe tentoonstelling komt bovendien nóg beter tot z’n recht dankzij de verbouwing van het Jakob Smitsmuseum. Absoluut de moeite dus om te ontdekken!

Praktisch

  • De nieuwe expo loopt van zaterdag 24 februari tot en met zondag 29 september.
  • Je bent welkom van woensdag tot zondag tussen 13 en 17 uur.
  • Volwassenen betalen 5 euro, inclusief catalogus en audiogids.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar bezoeken gratis het museum.

Bon MooiMol-magazine voor gratis bezoek
In het gemeentelijk infomagazine ‘MooiMol’ van december 2023 zat een bon voor een gratis museumbezoek voor het hele gezin. Knip hem uit en profiteer ervan om (opnieuw) kennis te maken met Jakob Smits!

Geen magazine ontvangen? Aan de onthaal- en informatiebalie van ’t Getouw (Molenhoekstraat 2) liggen nog een aantal extra exemplaren.

Hernieuwd museum
Sinds september 2022 werd het Jakob Smitsmuseum gerenoveerd. Op zaterdag 24 februari openen de deuren weer. De tentoonstellingsruimte zelf werd niet aangepast, maar verder ziet het museum er heel anders uit! Zo werd de conciërgewoning, die al een tijdje leegstond, mee opgenomen in het museum. Hierdoor kwam er meer ruimte voor een vernieuwde inkom, shop, vestiaire, bibliotheek en vergaderzaal. Er is nu zelfs een zaal voor workshops op de eerste verdieping. Kortom: meer plaats om bezoekers en groepen op een aangename manier te ontvangen.

Daarnaast werd het dak vernieuwd en de garage aangepast, om daar in de toekomst materiaal in op te slaan. Ook de tuin wordt later nog heraangelegd. Leuke vooruitzichten voor de komende jaren dus.

Feestprogramma
Om de heropening te vieren, organiseert het Jakob Smitsmuseum een heus feestjaar met een uitgebreid feestprogramma. In, rond en buiten het museum vinden dit jaar allerlei kunstige activiteiten plaats:

  • vrijdag 22 maart: Oog op Schmalzigaug
  • zondag 21 april: workshop vilten voor jongeren, gekoppeld aan Erfgoeddag
  • zaterdag 8 juni: workshop etsen voor volwassenen
  • woensdag 3 juli: knutselen met karton voor kinderen op de Kinderdag
  • donderdag 12 september: museumcafé in ’t Voske
  • begeleid museumbezoek ‘Smits met gids’ op zondag 26 mei, 7 juli en 15 september

Kijk voor de volledige kalender en alle details op www.jakobsmits.be.