Gemeenteraad keurt unaniem motie goed voor behoud Molse Dierenmarkt

Gepubliceerd op  dinsdag 21 november 2023 om 12.13 uur

De gemeenteraad keurde op maandag 20 november unaniem een motie goed voor het behoud van de Molse Dierenmarkt. Deze motie richt zich op de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn die de Vlaamse Regering voorbereidt. Wanneer finaal de tekst wordt goedgekeurd die momenteel voorligt, betekent dit het einde van onze wekelijkse dierenmarkt. We spreken hier over de grootste dierenmarkt van Vlaanderen en een traditie van bijna 140 jaar.

Lees hieronder de integrale tekst van de goedgekeurde motie:

De gemeenteraad keurt unaniem een motie goed voor het behoud van onze Molse dierenmarkt.

We vragen de Vlaamse Regering om in de Vlaamse Codex Dierenwelzijn de mogelijkheid te voorzien om een wekelijkse dierenmarkt te organiseren, uiteraard met de nodige aandacht voor dierenwelzijn.

Dierenwelzijn en -gezondheid vormen op onze markt nu al belangrijke aandachtspunten. Zo werken we met strikte regels en is op elke markt een dierenarts aanwezig voor controle en opvolging.

Een gecontroleerde publieke markt biedt betere garanties voor het dierenwelzijn dan private verkoop. Dit bewijzen we iedere week opnieuw.

De Molse dierenmarkt gaat als traditie terug tot in 1884 en wordt beschouwd als cultureel erfgoed. Al vele jaren verwelkomen we wekelijks een groot aantal professionele en particuliere dierenverkopers.

Voor vele inwoners vormt de Molse dierenmarkt een vaste afspraak op zondagvoormiddag. Als laagdrempelige ontmoetingsplaats is de markt onmisbaar in ons lokaal maatschappelijk weefsel.

Ook voor onze lokale horeca is de markt van groot belang. Tal van bezoekers uit de omliggende regio’s en zelfs het buitenland brengen een bezoek en combineren dit met een besteding in de nabijgelegen cafés en restaurants. De Molse Dierenmarkt behoort met stip tot onze belangrijkste toeristische trekpleisters. 

Aangezien de Molse dierenmarkt volgend jaar 140 jaar bestaat, hopen we van 2024 een heus feestjaar te maken met verschillende initiatieven.

We vragen van de Vlaamse Regering om deze rijke traditie niet op te geven. Een faire kans voor de toekomst is meer dan welverdiend.   

Adres
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 19 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 19 uur
Morgen
Afspraak: 9 tot 12 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur