Eindelijk weer op inleefreis naar onze zusterstad Santo Tomás in Nicaragua

Gepubliceerd op  maandag 8 juli 2024 om 8.27 uur

Op maandag 8 juli vertrok eindelijk weer een delegatie op inleefreis naar onze zusterstad Santo Tomás in Nicaragua. De laatste inleefreis dateert van 2018. In 2021 stond een inleefreis gepland, maar corona besliste hier anders over. Maar nu is het eindelijk zover. De deelnemers, jongeren en volwassenen, bezoeken er de stedenbandprojecten, maar laten zich ook verrassen door de toeristische troeven van Nicaragua. Volg hun reis (thuiskomst op 24 juli) op de voet via de blog: https://www.nicamol.be/inleefreis-2024-blog/. We wensen alle deelnemers een leerrijke, mooie en verbindende inleefreis. Doe onze vrienden in Santo Tomás heel veel warme groeten!

De inleefreizigers reizen door Nicaragua. Samen met Nicaraguaanse leeftijdsgenoten verblijven ze enkele dagen in de buurt van de hoofdstad Managua waar toerisme gekoppeld wordt aan sociale projectbezoeken. Het straatkinderenproject Inhijambia krijgt hierbij extra aandacht. Het grootste deel van de tijd verblijven ze in gastgezinnen in Santo Tomás. Dan is er ruimte voor bezoeken aan Molse projecten en kennismaken met het leven zoals het is in Nicaragua, zowel voor Nicaraguanen uit de middenklasse, als Tomasinos die in extreme armoede leven.

Deelnemers

Er nemen 20 leerlingen en 4 leerkrachten deel uit de Molse scholen: GO! Campus Het Spoor, Rozenberg, SJB-College, TISP en Europese school. Op hetzelfde moment vindt ook een volwassenenreis plaats. Ervaren begeleiders nemen hen mee doorheen het volledige traject.

Voorbereiding en naverwerking

Een inleefreis is veel meer dan de reis alleen. In de voorbereidingsfase werden de deelnemers inhoudelijk voorbereid, zamelde de groep fondsen in en werd een basiskennis Spaans verworven. Het jaar na de terugkomst presenteren de jongeren hun reisindrukken aan alle Molse scholieren en geïnteresseerden.

Volg de groep op de voet

Volg de inleefreizigers en hun belevenissen op de voet via de blog: https://www.nicamol.be/inleefreis-2024-blog/. Op regelmatige tijdstippen verschijnen hier reisverslagen en foto’s. Je mag ook zelf een boodschap achterlaten.

Stedenband Santo Tomás

Sinds april 1985 heeft onze gemeente een stedenband met Santo Tomás. In een stedenband engageren 2 gemeenten zich om op een duurzame en respectvolle manier met elkaar samen te werken voor een langere periode. Door het uitwisselen van kennis, ervaringen en informatie willen we komen tot een beter bestuur, een betere kennis van elkaars realiteit, sterktes en zwaktes en bouwen we samen aan een meer rechtvaardige solidaire wereld.

Santo Tomás

De gemeente Santo Tomás ligt in de regio Chontales, in het groene hart van Nicaragua, aan de oevers van de rivier Mico. Zowel in Mol als in Santo Tomás werken de gemeentebesturen, de basisgroepen, hun jongerenbewegingen en de bevolking samen aan de stedenband. Hierbij gaat de aandacht naar hulpprogramma’s, sensibilisatie, uitwisseling van mensen en ideeën en technische ondersteuning. Concreet werkt de stedenband rond onderwijs, gezondheidszorg, wijkopbouw, milieu, lokale economie en voedselzekerheid, drinkwatervoorziening, jeugdwerk en gemeentelijk beleid.

Interesse om mee te werken?

Heb je interesse om mee te werken aan onze stedenband? Contacteer dan het Nicacomité via nicacomitemol@hotmail.com. Of kom eens langs op de vergadering of de vele activiteiten. Iedereen is welkom. Alle info vind je op www.nicamol.be.

Meer info: mondiaal beleid, 014 27 24 00, mondiaal@gemeentemol.be

> Nicacomité, nicacomitemol@hotmail.com, www.nicamol.be