‘De vader van de veroordeelde’ van Jakob Smits nu in Het Kunstuur in Mechelen

Gepubliceerd op  dinsdag 13 februari 2024 om 8.13 uur

Opnieuw is een werk van ‘onze’ schilder Jakob Smits te bewonderen op de 6de tentoonstelling van Het Kunstuur in Mechelen. Het Kunstuur Mechelen stelt topwerken tentoon uit de periode 1850 - 1950. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming. Deze keer gaat om het werk ‘De vader van de veroordeelde’ (1901). Jef Vermassen, advocaat en strafpleiter, vertelt zijn band met Jakob Smits en met het schilderij. Je kan deze tentoonstelling van Het Kunstuur nog bezoeken tot 31 mei. Alle info vind je op www.hetkunstuur.com.

Een bezoek aan Het Kunstuur in de Heilige Geestkapel in Mechelen, het historische stadhuis in Hasselt of in de Sint-Amandskerk in Roeselare is een unieke belevenis. In een klein groepje doorloop je het parcours in verschillende ruimtes. Bij elk schilderij vertelt een bekende of minder bekende Vlaming een verhaal. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé ben je zeker van een uur betoverende kunst op een prachtige historisch locatie.

Nog tot 31 mei

De zesde tentoonstelling van Het Kunstuur in Mechelen, met het werk ‘De vader van de veroordeelde’ van ‘onze’ Jakob Smits, kan je nog tot 31 mei bezichtigen.

De eerste tentoonstelling van Het Kunstuur in Roeselare loopt nog tot 17 maart. In Hasselt kan je nog tot 14 april terecht voor de tweede tentoonstelling van Het Kunstuur. Ook daar is een werk van Jakob Smits te zien, namelijk ‘De soldaten trekken voorbij’. Dit werk is eigendom van Stichting Ronald Luyten/Jakob Smits, maar zit in langdurige bruikleen in onze museumcollectie.

Belgische topwerken

De topwerken van Belgische kunstenaars komen uit de periode 1850 – 1950. Een periode die heel rijk was aan diverse kunststromingen. Meer dan de helft van de schilderijen komt uit privébezit en werd nog maar zelden vertoond. De andere werken zijn bruiklenen van musea.

Naast Jakob Smits ontdek je tijdens deze 6de tentoonstelling werken van onder andere Frits Van den Berghe, Alfred Stevens, Eugène Verdyen, Kurt Peiser, Marcel Stobbaerts, James Ensor, Gustave Van de Woestyne, Alfred Cluysenaar, Edgard Tytgat, Jules Schmalzigaug, Louise De Hem, Pierre Jacques Dierckx, Jan Verhas, Louis Dubois, George Morren, Emile Claus, Constant Permeke, Jean Brusselmans, Gustave De Smet, Paul Delvaux,…

Tentoonstelling ‘Pronkkamers’ in Jakob Smitsmuseum

Is Mechelen, Hasselt of Roeselare net iets te ver en wil je toch werken van ‘onze’ schilder bewonderen? Kom dan tussen 24 februari en 29 september naar het Jakob Smitsmuseum, Sluis 155a. Na een lange sluiting heropent het Jakob Smitsmuseum opnieuw de deuren, en dat met de expo die de man Jakob Smits opnieuw vol in de schijnwerpers plaatst.

In de expo ‘Pronkkamers. Frisse blik op Jakob Smits’ tonen we hoe museummedewerkers de verschillende kamers in het museum met hun persoonlijke, frisse kijk op de werken van Smits en de Molse School hebben ingericht. Ze kozen daarbij opvallend vaak voor recente aanwinsten, en dat zijn er een heleboel!

Meer info: www.hetkunstuur.com