Coronavaccinatie voor kwetsbare inwoners: plan een afspraak bij je huisarts of apotheek

Gepubliceerd op  dinsdag 12 september 2023 om 9.38 uur

Dit najaar kunnen inwoners uit Balen, Dessel, Mol en Retie zich opnieuw laten vaccineren tegen corona. De vaccinatie is aanbevolen voor de meest kwetsbare inwoners en de zorgsector maar is niet verplicht. Huisartsen en apothekers dienen de vaccinaties toe. Op hun website of met affiches vermelden ze wanneer ze vaccineren. Heb je interesse in deze herfstprik? Informeer dan bij je huisarts of deelnemende apotheek en maak een afspraak.

90% van de huisartsen en 80% van de apothekers in eerstelijnszone Baldemore organiseren eigen vaccinatiemomenten. De huisartsen nodigen hun kwetsbare patiënten uit voor een prik. De apothekers spreken hen persoonlijk aan. Als patiënt maak je zelf een afspraak op de voorziene vaccinatiemomenten. Informeer bij je eigen huisartsenpraktijk naar de exacte planning. De apothekers staan ook voor je klaar. Apotheken die deelnemen aan de najaarsvaccinatiecampagne, vind je terug op www.apotheek.be

Aanbevolen maar niet verplicht

Vaccinatie tegen corona (en griep) is sterk aanbevolen – maar niet verplicht – voor wie kwetsbaar is. Een vaccin biedt bescherming tegen een ernstig ziekteverloop. Ook na het doormaken van een infectie is vaccinatie aangewezen om je immuunsysteem een boost te geven.

De kwetsbare groepen werden bepaald door de Hoge Gezondheidsraad:

  • personen van 65 jaar en ouder.
  • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum.
  • personen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen: longaandoeningen, leveraandoeningen, metabole aandoeningen zoals suikerziekte, hartaandoeningen, neurologische aandoeningen zoals dementie en bepaalde zeldzame ziekten waaronder het syndroom van Down.
  • alle personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden.
  • zwangere vrouwen.
  • personen met overgewicht (BMI > 40).
  • alle personen die in de zorgsector werken, in en buiten zorginstellingen.

Vaccin tegen corona en griep

Wie zich wil laten vaccineren tegen corona én tegen de griep, krijgt hiervoor 2 aparte vaccins. Ze kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. 

Het corona-vaccin blijft gratis voor iedereen, het griepvaccin niet. Als het griepvaccin voor jou aanbevolen wordt, betaalt de ziekteverzekering het grotendeels terug. Het kost dan minder dan 5 euro. Het griepvaccin haal je zonder voorschrift bij de apotheek (voor je afspraak bij de huisarts).


Minder Mobielen Centrale

Ben je minder mobiel en kan je eigen of openbaar vervoer niet meer gebruiken om bij je huisarts of apotheek geraken? De Minder Mobielen Centrale biedt vervoersmogelijkheden aan personen met mobiliteitsproblemen. Contacteer hiervoor de dienst seniorenplus via 014 27 24 22 of dienstseniorenplus@gemeentemol.be.

Adres
Zavelstraat 21 , 2400 Mol
Website