Eerst gaan we samen voor een groen dorpsplein in het hart van Ginderbuiten, zonder dat we de toekomst van het kerkgebouw vastleggen. Daarbij houden we alle opties voor het kerkgebouw open. Dat is samengevat de conclusie van het participatieve haalbaarheidsonderzoek dat Studio Open Kerken met steun van de provincie Antwerpen uitvoerde in opdracht van het gemeentebestuur. Met dit groene dorpsplein in de kern vullen we een terechte vraag in van de dorpsgemeenschap van Ginderbuiten. Bovendien geven we dit moderne kerkgebouw met deze aanpak alle toekomstkansen om als waardevol onroerend erfgoed nog een meerwaarde te bieden voor de gemeenschap.
Een beslissing nemen over de herbestemming van een belangrijk kerkgebouw neem je niet op één dag. Het gemeentebestuur en de kerkelijke overheid gaan niet lichtzinnig te werk én voeren het besluitvormingsproces in alle transparantie en in samenspraak met de lokale gemeenschap. Dat vormt het uitgangspunt van het herbestemmingskader dat de gemeenteraad vorige legislatuur unaniem goedkeurde.
Alle betrokken partijen willen uiterst behoedzaam met dit project omgaan. Je kan een gebouw slechts eenmaal afbreken, waarna het voor altijd verdwenen is. Aan de andere zijde, een herbestemming met een gemeenschapsdoel vraagt grote investeringen van publieke middelen waarover we zeer goed moeten nadenken. Uiteraard moet dit gebeuren met respect voor de bestaande eigendomsstructuren. De kerk en het omliggende terrein in Ginderbuiten zijn op dit moment geen eigendom van het gemeentebestuur.
Overdekte buitenruimte?
De herbestemming van de kerk van Ginderbuiten startte begin 2023 met een grote dorpsvergadering. Eind februari 2024 volgde een tweede participatiemoment. Tijdens deze avond luisterden meer dan 60 geïnteresseerde inwoners van Ginderbuiten aandachtig naar de presentatie van de architect van Studio Open Kerken. Aan de hand van ontwerpscenario’s bracht hij verschillende groeiscenario’s voor het kerkgebouw en de buitenomgeving in beeld. In het eerste te overwegen scenario werd het kerkgebouw verbeeld als een unieke overdekte buitenruimte met een groen ontmoetingsplein aan de voorzijde én wandel- en fietsverbindingen naar de achterliggende terreinen. In verschillende werkgroepen werden verschillende standpunten en visies uitgewisseld.
Wat nu?
Aan het einde van deze legislatuur is het onmogelijk om finaal te beslissen over de toekomst van de kerk van Ginderbuiten. Wel willen we de haalbaarheidsstudie afronden met duidelijke conclusies. Tijden de participatieavond klonk eenduidig de vraag naar een groen dorpsplein. De architect toonde aan dat dit perfect kan – op maat en schaal van een gehucht als Ginderbuiten - op de verharde buitenruimte die momenteel voor en rond de kerk ligt, mét behoud van de zichtbepalende toren.
Eerst groen dorpsplein
Volgens de conclusies van de haalbaarheidsstudie is het perfect mogelijk om op een doordachte manier eerst het groen dorpsplein te realiseren, zonder de toekomst van het kerkgebouw al definitief vast te leggen of te hypothekeren. Dat geldt zowel voor een herbestemming met bijhorende aanpassingswerken als eventuele andere opties. De huidige toestand van het gebouw vormt geen enkel probleem om deze beslissing de komende jaren stap voor stap te nemen, afhankelijk van de ontwikkeling van het groene dorpsplein en voortschrijdende inzichten bij het gemeentebestuur, de dorpsgemeenschap en de kerkelijke overheid.
Finale conclusie
De volgende beleidsploeg krijgt vanuit de haalbaarheidsstudie het advies om samen met de dorpsgemeenschap een participatietraject te starten om de concrete invulling van het groene dorpsplein vorm te geven én te realiseren. Ook dit vraagt een stevige maar op korte termijn haalbare investering. Daarbij is het ook belangrijk om de toegankelijkheid van de site – bijvoorbeeld door het voorzien van zachte doorsteken naar de achterliggende percelen – meteen mee te nemen. Doorheen deze samenwerking en de ervaringen met het toekomstige groene dorpsplein kunnen dan de ideeën over het kerkgebouw verder groeien en rijpen. Tijd brengt meestal de nodige wijsheid.
- Adres
- Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
- Tel.
- E-mailadres