Mols Overleg Nucleair Afval vzw (MONA)

Wat?

Mols Overleg Nucleair Afval vzw werd opgericht door de gemeente Mol en NIRAS, de nationale instelling die belast is met het beheer van het radioactief afval in België. Wat in februari 2000 begon als een tijdelijk project, is uitgegroeid tot een sterk uitgebouwde vereniging, gesteund door een 80-tal vrijwilligers uit alle hoeken van de Molse samenleving.

MONA volgt in de eerste plaats de geplande berging op van laag- en middelactief kortlevend afval (cAt-project).  MONA verzekert de blijvende betrokkenheid van de Molse bevolking bij de technische uitwerking van dit bergingsproject en waakt er over dat de Molse voorwaarden uit het eindrapport langzaam maar zeker ingevuld worden.

Anderzijds volgt MONA andere nucleaire zaken in Mol, de regio en de wereld van nabij op. Ook het beheer van het afval van categorie B en C is een blijvend aandachtspunt. MONA fungeert als een lokaal overlegplatform en geeft de Molse bevolking een stem in deze problematiek.

Binnen MONA vzw zijn er drie werkgroepen actief. Twee werkgroepen zijn rechtstreeks verbonden aan de uitwerking van het bergingsproject categorie A-afval.  Zij volgen de invulling van de voorgenoemde voorwaarden op. De 3de werkgroep volgt de nucleaire problematiek in de bredere regio op.

Adres
p/a Gravenstraat 3 , 2480 Dessel
Tel.
Website