Stuifzand

Wat?

Onroerend erfgoed is erfgoed dat niet verplaatsbaar is. We delen het op in drie categorieën: gebouwen, landschappen en archeologisch erfgoed. Het zit als het ware 'vast' of is verbonden met de grond. Oude hoeves, landgoed met omliggende gronden, gevonden potscherven, … Het zijn maar enkele van vele voorbeelden.

Wij zijn we?

Stuifzand is een regionale samenwerking rond cultuur en erfgoed in de Kempen. Als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) adviseren we inwoners en besturen in de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie. We helpen iedereen die zorg draagt voor ons erfgoed en dit wil bewaren voor volgende generaties. Onze dienst kan je inhoudelijk, logistiek of communicatief ondersteunen. Met projecten en evenementen zetten we dit erfgoed in de kijker. Tot slot helpen we, waar nodig, misverstanden de wereld uit.

Wat doen we voor jou?

Iedereen die vragen heeft kan bij ons terecht. Ben jij de trotse eigenaar van een historisch pand en je wilt bijvoorbeeld renoveren of restaureren? Dan helpen we je graag op weg. We lichten de wetgeving toe, kijken of je van premies of financiële voordelen kan genieten en begeleiden je doorheen het gehele traject. Ook voor dagelijks beheer en onderhoud kan je bij Stuifzand terecht. Verder brengen we je in contact met de nodige instanties of specialisten ter zake. Zoek je een nieuwe bestemming of wil je jouw gebouw of domein uitzonderlijk openstellen? Ook hierbij zijn we graag van dienst!

Wil je…

  • Een erfgoedbouwproject starten of een pand met erfgoedwaarde verbouwen?
  • Meer weten over subsidies of andere financieringsmogelijkheden voor werkzaamheden aan erfgoed?
  • Wegwijs geraken in de regelgeving rond erfgoed?
  • Een historisch waardevol landschap onderhouden of er beheerswerken uitvoeren?
  • Een archeologische vondst melden?
  • Deelnemen aan publieke evenementen zoals Open Monumentendag?

Dan helpt Stuifzand je met veel plezier verder!

Is jouw woning of domein erfgoed of niet?

Veel panden of domeinen met erfgoedwaarden werden opgenomen op de Vlaamse inventaris onroerend erfgoed. Voor een geografisch overzicht kan je terecht op geo.onroerenderfgoed.be. Als je jouw eigendom hierop terugvindt, heeft het erfgoedwaarde en raden we je aan om contact met ons op te nemen. Als het er niet in staat opgenomen, maar je wenst toch advies te krijgen, kan je ook vrijblijvend contact met ons opnemen.

contact

Stuifzand

Adres
Werft 30B , 2440 Geel
Tel.
Website