Het gemeentewapen

De geschiedenis van het gemeentewapen is bondig te schetsen want door de eeuwen heen werd steeds het St.- Pieterszegel gebruikt. Dit is het zegel van de abdij van Corbie die Mol, Balen en Dessel in eigendom had sinds 774. Alle belangrijke documenten werden met dit zegel bekrachtigd zoals bijvoorbeeld het charter met het relaas over de dorpsverwoesting in 1593.

Tijdens de 19e eeuw is er echter een misverstand ontstaan. Sinds het K.B. van 20 december 1846 gebruikte men gedurende 80 jaar het volgende wapen: ‘een schild van goud, met vijf aaneengesloten ruiten van keel, kruiselings gerangschikt, gekantonneerd van twintig zelfkleurige blokjes’.

Dit wapen is afkomstig van de Brusselse familie de Mol. Zij pandde tussen 1626 en 1660 de hoge heerlijkheid maar men treft nergens dit wapen op een document uit het gemeentearchief. Het wapen was dus niet van betekenis voor onze gemeente en het KB van 8 september 1930 heeft de situatie rechtgezet en sindsdien voert onze gemeente officieel het St.-Pieterszegel als symbool en wapen.

Beschrijving van het wapen

In keel een Sint Pieter met nimbus, houdende in de rechterhand een sleutel en in de linkerhand een boek en begeleid van twee looftakken, het geheel van goud.

Bekrachtigd door het besluit van de Gemeenschapsminister van Cultuur Patrick Dewael, 6 juni 1989.

contact

Erfgoed

Wil je een afspraak tijdens een ander moment? Contacteer ons.

Openingsuren Erfgoed
Adres
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Gesloten
Morgen
Welkom zonder afspraak: 9 tot 12 uur