Geschiedenis beiaardconcerten

Geschiedenis beiaardconcerten

Nadat in 1951, dankzij de gedurfde visie van Frans Vos en de enthousiaste steun van het toenmalige gemeentebestuur, de Sint-Pieterstoren een beiaard kreeg, werd in 1954 gestart met een reeks beiaardconcerten die tot op vandaag ononderbroken doorloopt.

Uiteraard is er een hele evolutie merkbaar. Het aantal gastbeiaardiers nam toe, de programma’s veranderden onder meer door de inbreng van jonge(re) beiaardiers. Eén constante is altijd aanwezig geweest tijdens de gehele periode: onze gemeente heeft altijd een voortrekkersrol vervuld in de beiaardwereld.

Verschillende factoren werkten dit in de hand. Vooreerst was er de figuur van Frans Vos die als voorzitter van de Belgische Beiaardiersgilde en ondervoorzitter van de Beiaard Wereld Federatie een gezaghebbende figuur was in beiaardmiddens. Hij streefde naar kwalitatief hoogstaande concerten waarin hij een evenwicht zocht tussen het ‘klassieke’ beiaardrepertoire (de zogenaamde Vlaamse romantiek met composities van Denyn en Nees) en het meer volksgeïnspireerde repertoire (onze Vlaamse liederenschat). Dit werd dan druppelsgewijs aangevuld met nieuwe werken waardoor ons luisterpubliek soms lang vóór andere steden en gemeenten met het ‘hedendaagse’ repertoire kennismaakte. Dit publiek kreeg vaak baanbrekende beiaardiers te horen die toen en nu tot de top behoren.

In de jaren '90 werd onder impuls van Carl Van Eyndhoven de aandacht voor de actuele beiaardmuziek nog intenser: heel wat nieuwe beiaardcomposities van meer en minder bekende Vlaamse componisten beleefden door hem hun première op onze beiaard.

Sinds 2019 kan je ook aan de gemeentelijke Academie Muziek en Woord weer beiaardlessen volgen, wat de verdere evolutie van de beiaardcultuur in onze gemeente ten goede zal komen.

2021 stond in het teken van 70 jaar beiaard in Mol. Naast duo-concerten (samenspel van beiaard en piano of vierhandig beiaardspel) werden ondanks Covid-19 concerten gespeeld door beiaardiers van wereldformaat uit Amerika en meerdere Europese landen. Het slotconcert met mobiel carillon en The Art of Brass (29/08/’21)  kreeg ruime belangstelling ter plaatse en via de rechtstreekse uitzending via Radio Mol  (> 600 luisteraars). ( Zie evenementen)

Ook dit lustrumjaar “70 jaar Beiaarconcerten” heeft het Beiaardcomité een reeks concerten geprogrammeerd. Starten doen we op 4 mei met een opvolgingsconcert. Carl Van Eyndhoven, pensioengerechtigd, geeft de fakkel over aan zijn opvolger Jasper Depraetere.

Eén ding is zeker: Mol, als beiaardgemeente, staat sinds meer dan een halve eeuw met een dikke stip op de wereldkaart. Het is een uitdaging voor het beiaardcomité om dit - samen met het bestuur van de gemeente en de Vrienden van de beiaard - ook voor de volgende jaren blijvend waar te maken.

contact

Erfgoed

Wil je een afspraak tijdens een ander moment? Contacteer ons.

Openingsuren Erfgoed
Adres
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Welkom zonder afspraak: 9 tot 12 uur
Morgen
Gesloten