Naar inhoud
Gemeente Mol

Persmap 'Heimat, fase 2: De Verderzetting'

KLEIN MUSEUM. GROTE AMBITIE.

In het Jakob Smitsmuseum staan het turbulente leven en het werk van kunstschilder Jakob Smits centraal. De in Rotterdam geboren Smits kwam na heel wat omzwervingen in Mol-Achterbos terecht. Hij woonde er tot aan zijn dood in 1928.

Smits staat bekend om zijn grote olieverfschilderijen met dikke verfopleg. Daarnaast maakte hij ook intieme aquarellen en etsen.

In het museum wordt drie keer per jaar een nieuwe expo georganiseerd. Zowel jonge kunstenaars als gevestigde waarden komen aan bod. Dit zorgt voor verrassende confrontaties met de eigen collectie.

Het is de ambitie van het nieuwe museumteam om Jakob Smits op de kaart te zetten. Er wordt sterk ingezet op beleving en er is steeds een uitgebreid aanbod voor kinderen. Zo kunnen zelfs de jongste Smits-fans kennismaken met kunst.

EXPO HEIMAT, FASE 2: DE VERDERZETTING

De Verderzetting is de tweede fase van het artistiek onderzoeksproject Heimat, opgestart door kunstenaars Jakob Van den Broucke en Kasper Demeulemeester.

Wat betekent heimat vandaag? Hoe verhoudt iemand zich tot (het gebrek aan) herinneringen van plekken en momenten die ons van bij het begin gevormd hebben?

Na De Tocht is De Verderzetting onvermijdelijk, verder zoekende, uitbreidend.

Het project startte in de zomer van 2019, toen Jakob en Kasper elkaar en hun gedeelde heimat, Meerhout, tegemoet wandelden vanuit hun huidige woonplaatsen in Gent en Brussel. Een jaar later, in de zomer van 2020, keerde het duo terug, ditmaal in het gezelschap van een geleidelijk gegroeide groep kunstenaars en schrijvers verwant aan de Kempen. Nu, nog een jaar later, trekken ze richting Mol, voor fase twee van het project. Verbonden door herinneringen, ontheemding en vriendschappen strijken ze neer om (opnieuw) in dialoog te treden met de omgeving. Verderzetten waar eerder aan begonnen werd, stap voor stap, steeds verder weg, steeds verder naar wat onvermijdelijk volgen zal.

Heimat, fase 2: De Verderzetting bundelt de resultaten van het project in een happening en een publicatie. Met bijdragen van Alexander Delport, Alice Gompels, Benjamin Sprengers, Florian Vanlee, Helena Ceuppens, Jakob Van den Broucke, Kasper Demeulemeester, Koen Sels, Nick Geboers, Pieter-Jan Verheyen, Zjef Caers, Lot Geukens, Bart Janssen, Koen Peeters, Frederik Willem Daem, Jan Van Tienen, Mats Wosky, Charlotte Peys en Emilio Lopez-Menchero.

Foto's

  • Affiche voor online toepassingen.png (grote weergave)