Naar inhoud
Gemeente Mol

Persmap 'Expo Smits top 20'

KLEIN MUSEUM. GROTE AMBITIE.

In het Jakob Smitsmuseum staan het turbulente leven en het werk van kunstschilder Jakob Smits centraal. De in Rotterdam geboren Smits kwam na heel wat omzwervingen in Mol-Achterbos terecht. Hij woonde er tot aan zijn dood in 1928.

Smits staat bekend om zijn grote olieverfschilderijen met dikke verfopleg. Daarnaast maakte hij ook intieme aquarellen en etsen.

In het museum wordt drie keer per jaar een nieuwe expo georganiseerd. Zowel jonge kunstenaars als gevestigde waarden komen aan bod. Dit zorgt voor verrassende confrontaties met de eigen collectie.

Het is de ambitie van het nieuwe museumteam om Jakob Smits op de kaart te zetten. Er wordt sterk ingezet op beleving en er is steeds een uitgebreid aanbod voor kinderen. Zo kunnen zelfs de jongste Smits-fans kennismaken met kunst.

EXPO SMITS TOP 20

Ja, die titel. Voor u ons verdenkt van populistische of opportunistische neigingen, toch even dit: deze tentoonstelling is het gevolg van serieus denk- en discussiewerk.

In 2019 en 2020 bogen enkele door de wol geverfde Smitskenners zich over de schilderijencollectie van ons museum. Aan de hand van diverse criteria werd het belang van elk werk getaxeerd. Het hogere doel daarbij was collectievorming en collectiebeleid.

Aan de hand van de gevoerde discussies en de verzamelde gegevens meenden wij de toekomstige uitbreiding van onze collectie op een gemotiveerde wijze te kunnen sturen. Daarnaast wilden we  de materiële zorg voor de schilderijen in kaart brengen door conditierapporten en restauratiestrategieën op te stellen.

Dit resulteerde als vanzelf in een soort van ‘rangschikking’ van onze Smits-schilderijen. Het is echter van ondergeschikt belang welk werk nu precies op 1 of op 3 staat.

Een aangenaam neveneffect van dat alles, was dat een tentoonstelling van Smits’ topwerken voor de hand liggend werd. En dat zo’n tentoonstelling zich als het ware zelf maakte.

Welkom in ons museum voor een top-meeting met Jakob Smits!

BELEVINGSPARCOURS

Het museumteam ontwikkelde samen met Deusjevoo een belevingsparcours voor kinderen (en volwassenen). Het hele museum kreeg speciaal hiervoor een volledige make-over.

Doorheen de museumroute werden interactieve wanden opgetrokken en er werd een belevingsruimte ingericht. Hier kunnen bezoekers zelf hun stem uitbrengen op de top 20 en maken ze op speelse wijze kennis met het leven van Jakob Smits.

Foto's

  • Affiche expo online toepassingen.png (grote weergave)