FairTradeGemeente

Wat?

FairTradeGemeente is een initiatief van verschillende nationale organisaties. Ook het gemeentebestuur staat achter eerlijke handel en steunt volop de campagne.  We hebben dan ook de titel van Fair Trade gemeente verdiend. 

Om de titel ‘Mol – FairTradeGemeente’ te verdienen en te behouden, moeten zoveel mogelijk inwoners, winkels, horecazaken, bedrijven en organisaties achter eerlijke handel staan. Dit betekent dat je er bij je aankopen op let dat de boeren en producenten in het Zuiden een eerlijke prijs kregen voor je aangekochte producten. Maar wanneer weet je of de boeren een eerlijke prijs hebben gekregen? Je bent zeker dat het om een eerlijk product gaat als het keurmerk ‘Max Havelaar’ erop vermeld staat.

Er zijn al heel wat scholen, bedrijven, winkels; organisaties en horecazaken die fairtradeproducten aanbieden. Je kan ze vinden op de website: www.fairtradegemeenten.be

Eerlijke handel of fairtrade is dé manier om mensen in ontwikkelingslanden écht te helpen. Het komt erop neer dat de boeren of producenten in het Zuiden niet uitgebuit worden, maar dat ze een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en dat er een goed sociaal beleid gevoerd wordt.

Voor wie?

Iedereen

Voorwaarden?

Onze gemeente moet aan zes criteria voldoen om de titel ‘Mol – FairTradeGemeente’ te dragen.

Hoe?

Je kan op verschillende manieren meehelpen:

  • Door lid te worden van de werkgroep en actief mee te helpen zoeken naar mensen, bedrijven en organisaties die fairtradeproducten willen aanbieden. Wil je meehelpen? Neem dan contact op met de dienst samenlevingsopbouw.
  • Kies bij je aankopen voor eerlijke producten, door bijvoorbeeld in een Oxfam Wereldwinkel je producten aan te kopen.
  • Als je zelf actief bent in een organisatie of zelf een zaak of bedrijf leidt, dan kan je ons ondersteunen door fairtradeproducten te promoten en aan te bieden. Ook hiervoor neem je best contact op met de dienst samenlevingsopbouw.

Reglement?

Adres
Jakob Smitslaan 24 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Gesloten