Hoe dragen onze eigen projecten bij tot het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG's of duurzame ontwikkelingsdoelen)?
SDG 17 (Partnerschap om doelstellingen te bereiken)
Na de succesvolle edities van Mol-in-Scène I in 2011 en Mol-in-Scène II in 2017 organiseren we in september 2025 opnieuw een totaalspektakel. Om dit te kunnen verwezenlijken, hebben we de hulp nodig van verschillende externe partners. We slaan de handen in elkaar met het provinciebestuur en het Zilvermeer om Mol-in-Scène III op het prachtige domein van het Zilvermeer te organiseren. Daarnaast werken we samen met een creatieve partner die instaat voor het scenario, de muziek, de regie én volledige artistieke begeleiding. We zoeken ook verschillende vrijwilligers die praktisch aan de slag willen en inwoners die willen schitteren of figureren op het podium.
Het is net dat partnerschap en die verbinding waar het om draait in SDG 17, partnerschap om doelstellingen te bereiken. Op gemeentelijk niveau zijn deze onmisbaar. Openbare, publiek-private en maatschappelijke partnerschappen moeten versterkt worden zodat we op onze eigen ervaringen en netwerken kunnen verbouwen.
Wereldwijd richt SDG 17 zich op het bevorderen van internationale handel en export van ontwikkelingslanden. Zo kunnen we een open en fair mondiaal handelssysteem bereiken.
SDG 7 (Betaalbare en duurzame energie) en SDG 9 (Industrie, innovatie en infrastructuur)
In september en oktober voert VITO een grote seismische meetcampagne uit in Mol, Dessel en Retie. Verschillende trilwagens sturen op tal van meetpunten trillingen naar de ondergrond, waardoor de onderzoekers de opbouw van de diepe ondergrond in kaart kunnen brengen. Deze informatie is nodig om het risico op bevingen door de geothermiecentrale in te schatten.
Met de geothermiecentrale pompt VITO warm water uit de diepe ondergrond op om huizen en andere gebouwen op een duurzame manier te verwarmen. Dat water komt uit de zogenaamde productieput, die zich loodrecht onder de Balmatt-site bevindt. In de aardwarmtecentrale wordt warmte onttrokken aan dat water. Het afgekoelde water wordt weer naar de diepe ondergrond gestuurd, en komt in een andere put, de zogenaamde injectieput, terecht. Die put is schuin geboord vanaf de Balmatt-site en bevindt zich ongeveer onder de Zandvliet in Dessel.
De seismische meetcampagne van VITO biedt een duurzame oplossing op onze huidige economische en ecologische uitdagingen en milieuproblemen. Iets wat we zowel in SDG 7 als SDG 9 terugvinden. SDG 7 wil toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen verzekeren en zet in op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. SDG 9 sluit ook nauw aan bij het thema omdat het veerkrachtige infrastructuur wil bouwen, inclusieve en duurzame industrialisering wil bevorderen en innovatie wil stimuleren.
Wereldwijd heeft het energiegebruik een belangrijke invloed op de klimaatverandering. Het is verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de uitstoot van broeikasgassen. Daar tegenover staat dat voedselproductie en andere menselijke activiteit niet mogelijk zijn zonder energiegebruik. De situatie in onze maatschappij situeert zich voornamelijk op het vlak van kwaliteit: de huidige infrastructuur en industrie is vaak niet duurzaam. Met milieurichtlijnen en nieuwe technologieën probeert de EU de negatieve impact om te buigen.
Wist je dat?
- De lokale productie van hernieuwbare elektriciteit in Vlaanderen op 10 jaar tijd (2012 – 2022) met 17% steeg? Voor Mol bedraagt dit percentage 12,7%.
- De industriële of secundaire sector verantwoordelijk is voor 8,8% van de totale CO2-uitstoot in 2022 in Mol en dat tussen 2011 en 2022 de uitstoot met 22,0% is afgenomen in Mol.
SDG 16 (Vrede, veiligheid en sterke publieke diensten)
Wat vele Mollenaren misschien niet weten is dat je sinds 17 oktober 2023 het voorlopig rijbewijs model 18 (zonder begeleider) online kan aanvragen. Voor het voorlopig rijbewijs M36 en M12 kan dit zelfs al een jaar vroeger. De online aanvraag zorgt ervoor dat je maar eenmaal moet langskomen bij de bevolkingsdienst van de gemeente. Om alles zo vlot mogelijk te laten voorlopen, maak je hiervoor een online afspraak. Zo kunnen we je zo goed en efficiënt mogelijk verder helpen. In de toekomst willen we ook voor rijbewijzen categorieën A, B, C en D een online aanvraag voorzien.
Als lokaal bestuur proberen we een zo kwaliteitsvol, klantgerichte en efficiënt mogelijke dienstverlening aan te bieden op maat van elke inwoner. Zo werken we aan enkele doelstellingen van SDG 16. SDG 16 wil vreedzame en inclusieve samenlevingen bevorderen, toegang tot justitie verzekeren en transparante overheidsinstellingen uitbouwen.
Heel wat regio’s in de wereld blijven vandaag gekenmerkt door instabiliteit en conflicten. Daarnaast zijn er vaak nog onvoldoende besturen waar burgerparticipatie een rol speelt. Iets wat we in Mol zo veel mogelijk proberen te implementeren door extra te investeren in participatie en communicatie.
Wist je dat?
- De gemiddelde Mollenaar eerder tevreden is over de buurt. Uit de burgerbevraging van 2023 kwam dat 83,5% tevreden is, 8,4% neutraal is en slechts 8,1% ontevreden is over de buurt.
SDG 2 (Geen honger)
Het project ‘Brood(doos)nodig’ is opgericht door Enchanté vzw, een non-profitorganisatie die mensen met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat iedereen zich goed voelt. Sinds 2024 doet het gemeentebestuur als eerste gemeente van de Kempen mee met het project. Zo dragen we bij aan SDG 2. We bieden het project aan voor iedereen, zodat iedereen de kans krijgt om kennis te maken met gezonde voeding. Op termijn hopen we om het project verder door te trekken naar onder meer de kinderopvang.
Samen met Enchanté vzw proberen we te zorgen voor een gevulde brooddoos voor elke leerling. Want een voedzame maaltijd is cruciaal om de dag door te komen. Dat is zo voor iedereen en zeker voor kinderen en jongeren! Want samen leren, spelen en je concentreren, valt zwaar op een lege maag.
SDG 2 wil tegen 2030 honger en ondervoeding beëindigen, voedselzekerheid en beter voedsel garanderen en landbouwmethodes verduurzamen. De strijd tegen honger richt haar pijlen voornamelijk op mensen in kwetsbare situaties zoals kinderen en mensen in armoede. Tegelijk richt ze zich op het bevorderen van duurzame landbouw. Zeker onder druk van klimaatverandering is het cruciaal om slim om te springen met voedselbronnen, -productie, -verdeling én -consumptie.
Dankzij dit project leggen we niet enkel de focus op SDG 2, maar proberen we ook armoede en ongelijkheid te verminderen (SDG 1 en 10), kwaliteitsonderwijs aan te bieden dat door iedereen kan worden opgenomen (SDG 4) en een goede gezondheid te bevorderen (SDG 3).
SDG 11 (Duurzame steden en gemeenschappen)
Bij het begin van schooljaar 2023 – 2024 ging het project ‘Verkeersveilige schoolomgevingen’ officieel van start. Drie scholen werden geselecteerd: vrije basisschool (Wezel), GO! basisschool 't Egeltje (Achterbos) en gemeentelijke basisschool Mozawiek (Ezaart). Na onderzoek door de verkeersdienst, extern studiebureau Route2school en uit input van ouders, leerlingen, schoolpersoneel en buurtbewoners werden de 3 schoolomgevingen met hun knelpunten in kaart gebracht. We pasten de schoolomgevingen aan in functie van de verkeersveiligheid en testen deze een volledig schooljaar uit. Na een periode van 1 schooljaar volgt een evaluatie waarna de maatregelen bijgestuurd of vastgelegd worden.
Met het project wil de gemeente de veiligheid in de 25 schoolomgevingen verhogen. Zo zorgen we ervoor dat duurzame mobiliteit de bovenhand krijgt. Net zoals bij SDG 11 willen we onze gemeente inclusiever, veiliger, veerkrachtiger en duurzamer maken.
De doelstellingen van SDG 11 focussen op het feit dat steden en gemeenschappen in een razend snel tempo groeien. Dit zorgt voor een enorme druk op de leefomgeving, huisvesting, verkeersstromen, de publieke gezondheid, de voorraad zoet water en afvalverwerking. Om duurzame ontwikkeling te realiseren is het essentieel dat de steden en gemeenschappen inclusief, veilig en duurzaam te werk gaan.
Wist je dat?
- Je gemiddeld 4 keer minder CO2 uitstoot als je de trein neemt in plaats van de auto? Dat komt overeen met 1 kg CO2 per 10 km.
SDG 8 (Eerlijk werk en economische groei)
Op 11 en 12 oktober organiseert onze gemeente voor het eerst Open Pandendagen in het handelscentrum van de gemeente. Eigenaars en makelaars die handelsruimtes en kantoren verkopen of verhuren, worden opgeroepen om die op die dagen open te stellen voor bezichtiging. Ondernemers krijgen de kans te ontdekken wat onze gemeente voor hen te bieden heeft. SDG 8 wil aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve tewerkstelling en waardig werk voor iedereen bevorderen.
Tegen 2030 moeten we ervoor zorgen dat alle vrouwen en alle mannen, ook jongeren en mensen met een handicap, kans hebben op veilig en waardig werk inclusief gelijkwaardig loon naar werk. Om dit te bereiken, is een hogere economische productiviteit nodig, tegelijk mag economische groei niet langer een van de oorzaken zijn van milieuvervuiling.
Wist je dat?
- Het percentage leegstaande handelspanden op 10 jaar tijd licht gedaald is.
- De nettogroeiratio van ondernemingen in Mol op 10 jaar tijd gegroeid is van 1,1% naar 5,7%. De nettogroeiratio van ondernemingen geeft het aantal oprichtingen en stopzettingen van BTW-plichtige bedrijven weer waardoor we meer kunnen zeggen over de economische dynamiek.
SDG 3 (Goede gezondheid en welzijn)
Sinds mei 2024 brengt een nieuwe beiaardier, Jasper Depraetere, prachtige muziek. Alle verzoeknummers zijn welkom, want geef nu toe: wie wordt er nu niet goed gezind van de muziek die uit onze toren komt? Tijdens de wekelijkse dinsdagmarkt-concerten wekt hij de klokken tot leven en draagt hij een klein steentje bij aan het mentaal welzijn van onze inwoners. SDG 3 wil tegen 2030 voor alle leeftijden een goede gezondheid verzekeren en welzijn promoten. Dit kan gaan van preventieve gezondheidszorg, fysieke en mentale gezondheid (chronische aandoeningen en mensen met antidepressiva) en gezondheidsvoorzieningen tot bewegen, sport en verkeersveiligheid.
SDG 11 (Duurzame steden en gemeenschappen)
Ontharden en vergroenen, maar ook meer sfeer en beleving staan centraal in ‘Het groen hart voor MooiMol’.
De werkzaamheden voor een Groen Hart in MooiMol starten in het najaar van 2024. Dit project omvat het transformeren van de Corbiestraat (horecazone), Santo Tomásplein en Rondplein naar een aangename en groene buurt met veel ruimte voor voetgangers, fietsers en horecaterrassen.
Eerst starten we met de aanleg van een nieuwe centrumparking in de Smallestraat, waar een overdekte fietsparking en op termijn ook extra laadinfrastructuur wordt voorzien. Na het shoppingfestival wordt het Santo Tomasplein heringericht en na de jaarmarkt in 2025 wordt het Rondplein heraangelegd.
Door de realisatie van het ‘Groen Hart in MooiMol’ creëren we een duurzame gemeente die op vlak van veiligheid, mobiliteit, vergroening en ontwikkeling klaar is voor de toekomst. Allemaal doelstellingen die terug te vinden zijn in SDG 11.
Wereldwijd groeien steden en gemeenschappen in een razend snel tempo. Dat zorgt voor enorme druk op de leefomgeving, huisvesting, verkeersstromen, de publieke gezondheid, de voorraad zoet water en afvalverwerking. De steden en gemeenschappen van de toekomst staan voor gigantische uitdagingen: om duurzame ontwikkeling te realiseren is het essentieel dat de steden en gemeenschappen inclusief, veilig en duurzaam te werk gaan.
Wist je dat?
- De gemeente Mol in 2023 een laadpalenplan opmaakte waarin we verschillende potentiële locaties als toekomstige laadinfrastructuur naar voor schoven? Onze inwoners hielpen ons de meest geschikte locaties in kaart te brengen.. Uiteindelijk vroegen we 17 prioritaire locaties voor laadinfrastructuur aan via het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW). Sinds januari 2024 is ENGIE actief bezig met het plaatsen van de bijkomende publieke laadpalen.
SDG 15 (Leven op het land)
Dankzij verschillende helpende handen en lokale organisaties is het zwerfkattenproject in Mol een succes. Iedereen kan op zijn eigen manier zijn steentje bijdragen aan het project en bijkomend ook aan het leven van zwerfkatten want elk dier verdient het om verzorgd te worden. Je kan vrijwilliger worden, kattenvoeding aanleveren of donatiebakken voor dierenvoeding voorzien op drukbezochte plaatsen. Zo draag je zelf bij aan de doelstellingen van SDG 15. SDG 15 wil het duurzaam gebruik van ecosystemen op het vasteland beschermen, herstellen en bevorderen, bossen duurzaam beheren, woestijnvorming bestrijden, landdegradatie stoppen en het verlies aan biodiversiteit een halt toeroepen.
Naast het zwerfkattenproject zijn er nog verschillende andere projecten en initiatieven die bijdragen aan SDG 15. Zo kan je eens komen helpen in de Samentuin Warmmoes of de Ecodemotuin, langsgaan bij Pimpernieuw of KEMP vzw steunen door bijvoorbeeld deel te nemen aan één van de activiteiten.
Wist je dat?
- In de gemeente Mol anno 2024 2.608 katten in CatID geregistreerd zijn.
- Je niet enkel zwerfkatten, maar ook honden kan registreren via DogID. Begin 2024 waren er in Mol 8.318 honden geregistreerd op de website.
SDG 10 (Ongelijkheid verminderen)
Oktober staat in het teken van personen met een beperking. We zetten een aantal boeiende activiteiten en infomomenten extra in de kijker om drempels, die vandaag de dag nog steeds aanwezig zijn, zo veel mogelijk weg te werken. Dit gebeurt in samenwerking met de adviesraad voor personen met een beperking, tal van organisaties en gemeentediensten. Samen proberen we het hele jaar door te werken aan de verschillende doelstellingen van SDG 10, maar tijdens de maand oktober focussen we extra op het belang van gelijke kansen voor iedereen.
Wereldwijd probeert SDG 10 ongelijkheid in en tussen landen terug te dringen. Ze streeft er naar om tegen 2030 de sociale, economische en politieke integratie van iedereen te bevorderen en hun gelijke kansen te verzekeren, ongeacht van wie ze zijn.
Wist je dat?
- Je elke dinsdag en woensdag in het Cultuurcafé van ’t Getouw terecht kan voor koffie of thee, frisdrank, een glas bier of een verse dagsoep. Atelier Comité opende in juni 2023 de deuren als inclusieve café en ontmoetingsplek dat door cliënten van Den Brand vzw en vrijwilligers wordt uitgebaat.
SDG 17 (Partnerschap om doelstellingen te bereiken)
Na zes jaar vertrok er eindelijk weer een delegatie op inleefreis naar onze zusterstad Santo Tomás in Nicaragua. Al bijna 40 jaar wordt er stelselmatig gewerkt aan verschillende projecten waaronder wijkontwikkeling (verkavelingen aan toegankelijke prijzen), gezondheidszorg (volksziekenhuis), onderwijs (schoolpeterschap en beurzen voor hoger onderwijs), lokale economie (modelboerderij en technische assistentie ), straatkinderen (opvanghuizen en straatbegeleiding), milieu en water (drinkwater voor iedereen),… Het partnerschap met onze zusterstad kent al een lange historiek.
Bij SDG 17 staan partnerschappen op doelstellingen te bereiken centraal. SDG 17 wil de implementatiemiddelen versterken en het wereldwijd partnerschap voor duurzame ontwikkeling revitaliseren. Door het verder bevorderen van internationale handel en de export van ontwikkelingslanden, kunnen we een open en fair mondiaal handelssysteem bereiken.
Wist je dat?
- Ongeveer 1 op de 10 Vlaamse steden en gemeenten een stedenband heeft met een gemeente in het Zuiden? Hierbij wordt samengewerkt rond uiteenlopende thema’s, zoals afvalbeheer, toerisme, lokale markten, geboorteregistratie en jeugd. De gemeente Mol heeft een stedenband met Santo Tomás en Kara Kara.
- We in onze gemeente een mondiale raad hebben? De mondiale raad is een gemeentelijke adviesraad die, in samenspraak de deskundige mondiaal beleid, adviseert over internationale samenwerking, verdeling van de subsidies aan mondiale verenigingen en noodhulp. Daarnaast besteedt de mondiale raad ook aandacht aan het coördineren van activiteiten van de aangesloten verenigingen uit onze gemeente.
SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie)
Jammer genoeg heeft Kemp vzw dit jaar al veel pech gekend. Diefstallen, een verwoestende brand en de uitbraak van blauwtong. Toch is Kemp vzw dankbaar voor alle steun en waardering die ze de afgelopen maanden kreeg. Ze ontvingen enorm veel steun en de MolWol-producten waren nog nooit zo populair. Kemp vzw produceert en verkoopt samen met Lidwina Stichting hoogwaardige hoofdkussens en dekbedden gevuld met 100 % natuurlijke wol van hun eigen Kempische Heideschapen. Daarnaast is het lamsvlees een echt streekproduct. De producten van Kemp vzw zijn dus duurzaam, eerlijk, kwalitatief, lokaal en sociaal en sluiten perfect aan bij SDG 12.
SDG 12 wil duurzame consumptie- en productiepatronen verzekeren. Als we de huidige levenswijze van de Westerse landen aanhouden, zullen we tegen 2050 grondstoffen voor drie planeten nodig hebben. We moeten dus ‘meer doen, met minder’. Zo moeten de enorme afvalstromen die onze consumptiemaatschappij produceert, op een ecologisch verantwoorde manier worden beheerd en geherwaardeerd. Ook moeten we erin slagen om het voedsel dat we produceren daadwerkelijk te consumeren en niet te verspillen.
Wist je dat?
- Maarten D’Hondt vorig jaar nog verkozen werd als Duurzame held. Hij werd genomineerd door Maria Dierckx, Christiana Geysmans, Ann Maes en Christiane Desair. Uit 25 kandidaten werd hij, samen met nog vier andere genomineerden, gekroond tot Duurzame held.
- Kemp vzw niet enkel werkt aan SDG 12, maar ook aan de doelstellingen van SDG 8 (Eerlijk werk en economische groei), SDG 13 (Klimaatactie), SDG 15 (Leven op het land) en SDG 17 (Partnerschap om doelstellingen te bereiken)?