Naar inhoud
Gemeente Mol

Bladkorven

Wat?

De gemeentelijke groendienst plaatst jaarlijks bladkorven in gemeentelijke straten met grote laanbomen met veel bladerafval. Straten met kleinere en halfgrote laanbomen of een plaats met één geïsoleerde boom komen niet in aanmerking. Ook langs gewestwegen plaatsen we geen bladkorven. Bedoeling is dat de bewoners hier de afgevallen bladeren deponeren van de laanbomen. Een externe aannemer maakt eenmaal per week alle bladkorven leeg. Deze investering garandeert de vaste wekelijkse ledigingsfrequentie.

De groendienst geeft prioriteit aan grote laanbomen met veel bladafval. Voorbeeld hiervan zijn eiken, lindes, beuken,… De bladkorf staat ten dienste van heel de straat en niet specifiek per woning.

In de straten met grote laanbomen waar veel auto's passeren, plaatsen we geen bladkorven omdat de bladeren worden weggewaaid door het doorgaand verkeer.

Wie niet akkoord gaat, kan een gemotiveerd bezwaar indienen via het e-formulier  Eventuele opmerkingen die we deze herfst en winter opvangen, worden geëvalueerd voor het bladkorvenplan van volgend jaar.

Voor wie?

De groendienst selecteerde in de verschillende gehuchten in woonstraten met grote laanbomen en veel bladerafval. Straten met kleinere en halfgrote laanbomen of een plaats met één geïsoleerde boom komen niet in aanmerking. Ook langs gewestwegen plaatsen we geen bladkorven.  

Voorwaarden?

  • De bladkorven worden op de voorziene locaties geplaatst in oktober en verwijderd in de loop van december.
  • We streven in de geselecteerde straten naar een tussenafstand van 50 meter tussen de bladkorven, waardoor je maximum 25 meter moet lopen. De bladkorven komen afwisselend aan elke zijde van de straat. De bladkorven zijn niet gebonden aan een huisnummer, maar worden objectief over de lengte van de straat geplaatst.
  • Wanneer er ander groenafval in een bladkorf wordt gedeponeerd dan de bladeren van de laanbomen, dan wordt deze bladkorf meteen verwijderd. Ook bij niet-gebruik van een bladkorf wordt deze in de loop van de herfstperiode weggehaald.
  • Zelfgemaakte bladkorven worden niet geledigd.

Kostprijs?

Het plaatsen van de bladkorven en het ophalen van de bladeren is voor de bewoners gratis.

Afhandeling?

In oktober worden de bladkorven in de straten gezet tot alle bladeren afgevallen en opgeruimd zijn. De bladkorven worden éénmaal per week leeggemaakt.