De abdij van Postel kreeg in 1630 haar eerste beiaard van 30 klokjes. Deze werden opgehangen in de lantaarntoren van 1610. Beide belangrijke gebeurtenissen voltrokken zich in de periode dat abt Colibrandt de abdij leidde.
In 1724 waren klokjes aan vervanging toe. Alexis Julien uit Lier goot toen 24 nieuwe beiaardklokjes. Tijdens de Franse revolutie werden deze in veiligheid gesteld; ze zaten op de Weebosch in de grond verstopt. De paters vluchtten weg en in 1836 kocht de stad Helmond (NL) deze beiaard aan voor de St.-Lambertuskerk door toedoen van haar pastoor-deken, die een Postelse Norbertijn was. Deze klokjes zijn recent gesmolten en herbruikt.
Pas in 1847 kwamen de Norbertijnen terug naar hun abdij. Om dit eeuwfeest te vieren werden op 14 september 1947 veertig klokken in de gieterij van M.Michiels Jr. te Doornik gegoten met Staf Nees als adviseur. De basisklok woog 300 kg. Ter gelegenheid van het 800 jarig bestaan van de abdij werd deze beiaard geschonken door de vrienden der abdij en het gemeentebestuur.
In 69-70 volgde een uitbreiding met 7 klokjes om alzo over een vieroktaafs instrument te beschikken. Deze werden door de firma Eysbouts uit Asten (Nl) toegevoegd. Daarmee bedroeg het gezamelijk gewicht toen ca.1900kg.
Door corrosie van de ijzeren beiaardstoel en rottingsverschijnselen aan de houten torenbalken drong een grondige restauratie zich op. In 1987 werd begonnen met de ontmanteling. Naast restauratie (schoonmaak met klankanalyse en stembeurt) werden in de Koninklijke Eysbouts ook twee nieuwe basisklokken gegoten: bes 1, als basisklok, en es 2. Zij hebben een respectievelijk gewicht van 400 en 170 kg. Bovendien voorzag men een vernieuwing van 11 diskantklokjes en kregen een nieuwe klokkenstoel en een gestandariseerd klavier hun plaats. Alles was klaar op 1 juni 1988. Het instrument met zijn 49 klokken en een totaal gewicht van 2470kg liet zijn heldere sprankelende klanken horen bij de inhuldiging op 18 juni 1988.
Nu hangen meerdere bronzen klokjes duidelijk zichtbaar in de lantaarntoren en dit verhoogt de charme van dit mooie historische bouwwerk. De homogeniteit van deze beiaard is beduidend toegenomen. Het is een aanwinst in de reeks 'volledige' beiaarden en beslist een muzikaal hart van de abdij.
- Adres
- Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
- Tel.
- E-mailadres