Naar inhoud
Gemeente Mol

Gemeentebestuur presenteert plannen herinrichting begraafplaats Wezel

vrijdag 8 oktober 2021

De begraafplaats van Rauw komt als volgende aan de beurt voor een herinrichting en een verfraaiing. Donderdagavond 7 oktober stelde het gemeentebestuur de intenties en plannen voor aan nabestaanden, inwoners van Wezel en overige geïnteresseerden. Om de plannen te realiseren, moet een aantal graven ouder dan 30 jaar ontgraven worden. We verplaatsen ook enkele graven ouder dan tien jaar. Hiervoor start op 12 oktober 2021 de wettelijke procedure. Dit geeft nabestaanden de kans om eventueel bezwaar aan te tekenen. De presentatie van de plannen vind je op www.gemeentemol.be/begraafplaatswezel.

De begraafplaats van Wezel is toe aan een grondige opfrisbeurt en herinrichting. Zo is er ruimte nodig voor toekomstige uitbreidingen van urnenveld, columbarium, strooiweide en klassieke begravingen.

Eén jaar bezwaartijd voor ontgraving
Het gemeentebestuur kiest voor een gelijkaardige aanpak zoals in Rauw enkele jaren geleden. We voeren deze herinrichting uit met veel respect voor de nabestaanden en overledenen. Door het aanplanten van nieuw groen maken we de begraafplaats ook minder kil, koud en kaal in vergelijking met vandaag.

  • We benadrukken dat het voorstel voor de ontgravingen alleen geldt voor de graven ouder dan 30 jaar op het oude gedeelte.
  • Voor sommige graven tussen de 10 en 30 jaar stellen we een verplaatsing voor om deze te groeperen.
  • Graven jonger dan tien jaar, kindergraven, het erepark van oud-strijders, het urnenveld en het columbarium blijven onaangeroerd.

Graven die op de planning staan om verplaatst of verwijderd te worden, worden aangeduid met een waarschuwingsbordje op de begraafplaats. Nabestaanden hebben een jaar de tijd om eventueel bezwaar in te dienen.

Algemene heraanleg
Verharde paden, nieuwe zitbanken, extra parkeerplaatsen – ook voor personen met een beperking - moeten het bezoekerscomfort verbeteren. Daarnaast onderzoeken we momenteel de stabiliteit van de omringende muur. Mogelijk ondergaat ook deze een renovatie.

Timing?
Qua timing loopt het openbaar onderzoek van 12 oktober 2021 tot en met 12 oktober 2022. Eind2022 voert een aannemer de ontgravingen en verplaatsingen uit. Aansluitend volgt dan de heraanleg van de begraafplaats.

Afspraak
Wens je als nabestaande in alle rust en privacy een bespreking met onze dienst begraafplaatsen? Je kan hiervoor gerust een afspraak maken.

Meer info: dienst begraafplaatsen, 014 33 08 22, begraafplaatsen@gemeentemol.be