Parking bij bouwwerken (parkeerverordening)

Wat?

Iedereen die wil bouwen, verbouwen of uitbreiden moet rekening houden met voorwaarden over parkeerplaatsen en fietsstalplaatsen. Deze voorwaarden staan vermeld in een stedenbouwkundige verordening.

Er gelden voorwaarden over het aantal parkeerplaatsen/fietsstalplaatsen en de afmetingen van parkeerplaatsen/fietsstalplaatsen. 

We zorgen er zo voor dat het openbaar domein en publieke parkeerplaatsen in de buurt niet overbelast worden met geparkeerde voertuigen en/of fietsen.

Voor wie?

Van toepassing voor iedereen die één of meerdere werken uit onderstaande lijst wil uitvoeren:

  • het bouwen of herbouwen van een gebouw van meer dan 50 m² vloeroppervlakte
  • het uitbreiden van een gebouw met meer dan 50 m² vloeroppervlakte, tenzij de uitbreiding kleiner is dan 20% van de totale vloeroppervlakte
  • het opsplitsen van een gebouw of het wijzigen van het aantal wooneenheden
  • uitbreidingen van ruimtes of wijzigingen naar of tussen functies van de gebouwen, die conform de VCRO vergunningsplichtig zijn
  • het vermeerderen van het aantal wooneenheden bij verbouwing
  • de regularisatie van één of meer van bovenstaande werken

Voorwaarden?

Alle details staan in de stedenbouwkundige verordening.

Prijs?

Als iemand niet het verplichte aantal parkeerplaatsen voorziet op het eigen perceel, wordt de stedenbouwkundige vergunning in principe geweigerd en kan het bouwproject niet doorgaan in de vorm zoals het voorligt.

In uitzonderlijke gevallen – wanneer het technisch echt onmogelijk is – kan het gemeentebestuur een gemotiveerde afwijking voorzien. In dat geval stort de bouwheer een compenserende vergoeding in het parkeerfonds. Per ontbrekende parkeerplaats gaat het om 8.000 euro. Deze belasting betaal je bij het afleveren van de stedenbouwkundige vergunning.

Als iemand zich niet houdt aan de opgelegde verplichting innen we 13.000 euro per niet-aangelegde parkeerplaats. Hetzelfde bedrag geldt voor parkeerplaatsen die na verloop van tijd verdwijnen.

Bekijk hier het volledige belastingreglement.

Hoe?

Je zorgt ervoor dat de nodige parkeerplaatsen staan ingetekend op de bouwplannen die je indient.

Reglement?

Adres
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Gesloten
Adres
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Gesloten