Algemeen nood- en interventieplan

Download hier het algemeen nood- en interventieplan

Wat?

Hoe een noodsituatie wordt aangepakt wordt beschreven in een nood- en interventieplan. Zo'n plan voorziet de inzet van de verschillende hulpdiensten (brandweer, politie, medici, ..) tijdens een ramp of zwaar ongeval. Het geeft een overzicht van de organisatie en de werkwijze van zowel het bestuurlijk als het operationeel optreden op gemeentelijk niveau.

Wat staat er in dit plan?

  • overzicht van de soorten rampen en zware ongevallen die in onze gemeente kunnen voordoen
  • overzicht van diensten, instanties en organisaties die bij de bestrijding van rampen en zware ongevallen kunnen worden betrokken
  • een alarmeringsschema
  • hoofdlijnen tot de organisatie van een rampbestrijding
  • hoofdlijnen met betrekking tot het waarschuwen van de bevolking
  • hoofdlijnen met betrekking tot opvang en bescherming van de bevolking en slachtoffers
  • hoofdlijnen tot het organiseren van oefeningen

Bij een noodsituatie moeten de hulpdiensten weten wat er zich in de omgeving van de noodsituatie bevindt (mogelijke opvangcentra, plaatsen waar veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn, bedrijven met groot brandgevaar, firma's die bij een grotere ramp extra materiaal kunnen leveren, …). Het gemeentebestuur probeert deze gegevens in het rampenplan actueel te houden, om de hulpverlening nog te verbeteren.

Ook jouw bedrijf of instelling kan opgenomen zijn in deze database. Wanneer dit het geval is vragen wij om elke wijziging van de opgenomen gegevens te melden aan de dienst veiligheid.

Wanneer je nog niet door het gemeentebestuur gecontacteerd bent en toch vindt dat om een of andere reden (als risicobedrijf, gelegen nabij een risicovol bedrijf, leveren van hulpmiddelen,.. ) jouw bedrijf of instelling opgenomen moet worden, kan je ook contact met ons opnemen.

Bijlagen

Adres
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten