Naar inhoud
Gemeente Mol

Op velo Bristol: Retrokoers Groote Prijs Bristol Moll

Dienst toerisme

Sport, Toeristisch evenement

Een heus retrodorp met verschillende retrokoersen. Doorheen het koersprogramma voorzien we leuke animaties uit de tijd van toen: optredens van Opgeweckt, nostalgische kermisattracties, parcours met gekke fietsen, veldkeuken met spekbakkers, ...

14 tot 14.45 uur: kinderrit

Een doldwaze kinderrit voor kinderen die geboren zijn in het jaar 2006 en 2007. De kinderen brengen hun eigen fiets mee en kunnen gratis deelnemen aan de kinderrit. We vertrekken ter hoogte van Café 't Wassalon voor een rit van drie rondes van 600 meter met leuke obstakels!

Parcours: Corbiestraat, Achterpad, een lus op het Rondplein, Corbiestraat.

Schrijf hier in


15 tot 15.30 uur: Bristolparade

Breng je eigen Bristolfiets mee en neem deel aan deze nostalgische parade met alleen maar Bristolfietsen. De rit is volledig gratis en vertrekt ter hoogte van Café 't Wassalon. We rijden 10 rondes van 600 meter.

Parcours: Corbiestraat, Achterpad, een lus op het Rondplein, Corbiestraat.

Schrijf hier in


16 tot 17 uur: Groote Prijs Bristol Moll

We sluiten een dag vol koersplezier af met een heuse retrokoers: de 'Groote Prijs Bristol Moll'. Voor maar 10 euro mag je deelnemen met een eigen fiets die minstens 25 jaar oud is, wel graag vooraf inschrijven. Elk merk van fiets mag deelnemen. De retrokoers bestaat uit één showronde en vijftien rondes van 2,3 kilometer. Breng zeker je identiteitskaart en een harde fietshelm mee. Er vallen mooie prijzen te winnen! Voor de mooiste velo, de mooiste tenue, ... Download hier het koersreglement.

Parcours: Corbiestraat, start ter hoogte van Café ’t Wassalon, Laar, Edmond Van Hoofstraat, Schansstraat, Vennestraat, Martelarenstraat, Markt, Laar, Voogdijstraat, Kloosterstraat, Statiestraat, Boomgaardstraat en Corbiestraat. Bekijk hier het parcours van de retrokoers.

Schrijf hier in

Om 17.15 uur sluiten we ter hoogte van café 't Wassalon in de Corbiestraat af met de huldiging van de winnaars retrokoers 'Groote Prijs Bristol Moll'.

De geschiedenis

Eind 1908 richten vier broers Huysmans de fietsenfabriek Bristol op. De fabriek kent haar gloriejaren na de Tweede Wereldoorlog. De fabrikant organiseert jarenlang een criterium in het centrum van onze gemeente waar belangrijke renners als Van Steenbergen, Coppi, Bartali,… aan deelnemen. Vanaf 1923 wordt één van de eerste koersen in Mol georganiseerd onder de naam ‘Groote Prijs Bristol’. De Bristol-eigenaars baten ook een velodroom uit in Mol en Geel, waar ze baanwedstrijden organiseren. In 1949 wordt Rik Van Steenbergen in Kopenhagen wereldkampioen wielrennen op een Bristol-fiets uit Mol. Maar het zijn vooral gewone fietsen die het atelier aan de Markt in Mol verlaten en hun weg vinden naar fietsenwinkels over heel de Kempen.