Naar inhoud
Gemeente Mol

Ook jij kan helpen duurzame landbouw mogelijk te maken

Lezing & congres

Landbouwgrond is voor veel boeren onbetaalbaar. Dagelijks gaat landbouwgrond verloren en stoppen er boeren. Een groot deel van deze boeren heeft geen opvolger omdat voedsel produceren niet erg aantrekkelijk is. Hoewel onze boeren erg essentieel zijn en de bron vormen van ons dagelijks eten, moeten ze werken met kleine winstmarges. Zo heeft onze maatschappij boeren doen grijpen naar een intensieve vorm van landbouw die een negatieve impact heeft op ons leefmilieu en ons klimaat.

Steeds meer jonge mensen die niet uit landbouwfamilies komen, willen zelf een duurzaam landbouwbedrijf opstarten. Toegang tot grond is een van de grote drempels voor startende en gevestigde bioboeren, landbouwgrond is voor veel boeren economisch niet haalbaar.

De Landgenoten is een stichting die landbouwgrond koopt met het geld van aandeelhouders en schenkers. Wij verhuren grond aan bioboeren via loopbaanlange contracten. Door boeren een langlopend huurcontract aan te bieden, stimuleren we de groei van duurzame landbouw in Vlaanderen, verzekeren we de continuïteit van landbouwbedrijven en beschermen we de opgebouwde bodemvruchtbaarheid voor de volgende generatie bioboeren.