Bouw nieuw zwembadencomplex Vita Den Uyt start op 18 augustus

woensdag 19 juli 2017

De bouwvergunning is afgeleverd en aangeplakt, zodat de Vita Groep op 19 juli definitief door het gemeentebestuur kon worden aangesteld om het zwembadencomplex Vita Den Uyt te bouwen en uit te baten. Hiermee zijn alle voorwaarden ingevuld om met de bouwwerken te starten. De werken beginnen op vrijdag 18 augustus met de werfinrichting. Maandag 21 augustus starten dan de eigenlijke grond- en afbraakwerken. Eind januari 2019 moet het nieuwe zwembad de deuren openen.

De bouwwerken starten met het afsluiten van de werfzone met hoge werfhekken. De Biststraat wordt op dat moment doodlopend. De toegang via de Nieuwstraat blijft verzekerd.

Parking tijdens en na de werken?

Een groot deel van het nieuwe zwembadencomplex komt op parking Den Uyt. Daardoor daalt de capaciteit van parking Den Uyt. Een deel van dit verlies aan parkeerplaatsen wordt gecompenseerd. Zo richten we de grasstrook tussen de parking en de Rode-Kruislaan in als tijdelijke extra parking. Met parking Rivierstraat ligt nog een bijkomend alternatief op korte wandelafstand. Wanneer het nieuwe zwembadencomplex bijna klaar is, wordt het bestaande overdekt zwembad afgebroken. Wat we verliezen op de bestaande parking voor het nieuwe zwembad, winnen we bij door het oude overdekte zwembad af te breken en in te richten als parking. Op die manier blijven de parkeermogelijkheden op lange termijn dezelfde als vandaag.

Geen diepe bouwput

Voor de realisatie van het zwembad moet er geen diepe bouwput gegraven worden. De zwemkuip komt op het niveau van het maaiveld, omdat we op deze locatie met een zeer hoge grondwaterstand zitten. De bouwput wordt daardoor amper 1,5 meter diep. Na de grondwerken volgen de diepe funderingspalen. Vervolgens wordt de vloerplaat in beton gegoten. Deze vloerplaat vormt meteen ook de bodem van het zwembad. Nadien start de opbouw met prefab betonnen wanden. Ook de betonnen zwembadkuip is volledig prefab. Dit betekent dat de komende maanden geregeld uitzonderlijk transport door Mol zal rijden met enorme betonnen wanden tot tien meter lang en 2,7 meter hoog.

Open in januari 2019

Dankzij de werkwijze met prefab verloopt de bouw bijzonder snel. Een tweetal maanden na het voltooien van de vloerplaat moet een groot deel van de kelderconstructie er al staan. Nadien start de bovenbouw, dak- en geveldichting. De binnenafwerking met alle technieken, wordt in feite de grootste klus.

Als alles loopt zoals voorzien, verwelkomen we de eerste zwemmers in januari 2019. Tegen die tijd moet het bestaande binnenzwembad gesloopt zijn, en start de Vita Groep meteen met de tweede fase, met name de verbreding van de hoofdingang - die ook de toegang naar het buitenbad omvat - en de fitness.

‘De stop eruit’: tijdelijk afscheid van het openluchtzwembad

Het openluchtzwembad blijft deze zomer in zijn huidige vorm gewoon open. Dit is de laatste keer. Ook het openluchtzwembad ondergaat een renovatie en wordt uitgebreid met een spraypark. In de zomer van 2018 is het openluchtzwembad daardoor één zomer noodgedwongen gesloten. Daarom organiseren we op 31 augustus – de laatste dag van de vakantie - een voorlopig afscheid van het openluchtzwembad. Onder de noemer ‘De stop eruit’ is iedereen welkom om gratis te komen zwemmen. We voorzien bovendien heel wat extra randanimatie. Verdere details over het feestprogramma volgen begin augustus. Noteer deze datum alvast in je agenda.

Meer info: sportdienst, 014 33 05 10, sportdienst@gemeentemol.be