Naar inhoud
Gemeente Mol

“Slim zwembadencomplex garandeert minstens dertig jaar duurzaam zwemplezier”

woensdag 19 oktober 2016

Het gemeentebestuur heeft een voorkeursbieder aangeduid voor het ontwerpen, financieren, bouwen, onderhouden én uitbaten (DBFMO-formule) van het nieuwe zwembadcomplex Den Uyt voor de komende dertig jaar. Het Consortium ZLVRZND diende volgens de beoordelingscommissie en het college van burgemeester en schepenen het sterkste dossier in. Het nieuwe binnenzwembad wordt perfect geïntegreerd in het sportpark én sluit ingenieus aan bij het bestaande buitenbad. Elke kandidaat kreeg de kans om een totaalvoorstel uit te werken. Dit omvatte zowel het architecturale concept als de verdere organisatorische en financiële invulling van de uitbating.

Het aanduiden van een voorkeursbieder door het college van burgemeester en schepenen is een belangrijke mijlpaal in het dossier, maar houdt nog geen finale gunning van de opdracht in. Het Consortium ZLVRZND krijgt door deze beslissing de kans om de vereiste stedenbouwkundige vergunning en een milieuvergunning te verkrijgen voor het voorgestelde concept.

Tegelijkertijd starten de finale contractbesprekingen met het gemeentebestuur, gebaseerd op het ingediende dossier. Volgens de vooropgestelde timing moeten deze in het voorjaar 2017 landen met het oog op de finale gunning van de opdracht, de definitieve ondertekening van de notariële aktes en de sluiting van het DBFMO-contract.

Als alle procedures en de bouwwerken lopen zoals voorzien, dan verwelkomt het nieuwe zwembadcomplex de eerste zwemmers in het najaar van 2018.

Kostprijs?

Het gemeentebestuur betaalt na de realisatie de komende dertig jaar een vast bedrag per jaar dat zowel het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud als de uitbating dekt. Jaarlijks gaat het om ca. 1,6 miljoen euro, te indexeren tot in 2048. Hierin zitten alle kosten vervat, waaronder naast de bouw ook de kosten voor personeel, energie, onderhoud, uitbating, …. Voor de volledige contractduur komen we dan uit op een vooropgesteld niet-geïndexeerd totaalbedrag van 48 miljoen euro voor 30 jaar zwemplezier én zwemlessen voor onze kinderen en zwemclubs.

Nieuw elan voor sportpark

In het concept van ZLVRZND komt het nieuwe overdekte zwembad op de huidige Biststraat parallel langs het bestaande buitenzwembad, gedeeltelijk op de plaats waar nu nog het bestaande gebouw staat. Deze locatie laat toe om alle nodige faciliteiten (inkom, omkleedruimte, horeca, …) voor binnen- en buitenzwembad te delen, waardoor het zwembadencomplex zo compact als mogelijk kan worden gehouden.

Bovendien gaat het om een zeer open gebouw dat met een groen multifunctioneel voorplein een natuurlijke verbinding maakt met de sportfaciliteiten aan de bestaande sporthal en looppisten aan de overzijde van de site.

Ook de parking zal  – indien deze optie wordt gelicht – door de uiteindelijke DBFMO-partner worden (her)aangelegd, zodat er kan worden gesproken van een vrijwel volledige vernieuwing van het sportpark Den Uyt. De nieuwe parking telt 222 parkeerplaatsen. Verder voorzien de plannen 320 plaatsen voor fietsen en 8 parkeerplaatsen voor personen met een handicap.

Variant van bestaand basisconcept

Het zwembadconcept van het Consortium ZLVRZND sluit aan bij een concept, waarvan al voorbeelden in Nederland, Polen en Duitsland bestaan of momenteel worden gerealiseerd. Het zogeheten ‘2521’-concept is het resultaat van meer dan 30 jaar kennis op vlak van  zwembadenarchitectuur, -gebruik, -exploitatie én -onderhoud samen.

Dit concept heeft een aantal belangrijke voordelen.

  1. Zo wordt er volledig gebouwd boven het maaiveld. De zwembadkuip zit dus niet ‘in de grond’, wat een kortere bouwtijd oplevert en de risico’s op technische problemen verlaagt. Om een ‘blinde gevel’ te vermijden, verdwijnt de eerste verdieping van het zwembad onder een groen ingerichte talud.
  2. Ook wordt er tijdens het bouwproces maximaal gewerkt met prefabricage, wat een hogere thermische isolatie garandeert én de bouwtijd inkort.
  3. Dankzij de uitgekiende indeling van het gebouw hebben medewerkers met één blik een breed zicht op het zwembad, de kleedruimte, de cafetaria én de inkomhal.
  4. Het hoofdzwembad krijgt een beweegbare bodem. Met een klapwand kan het bad in twee delen opgesplitst worden, ook op vlak van watertemperatuur. Dit leidt tot een minimaal energieverlies en verzekert een optimale flexibiliteit.

Architectuur gebouw én voorliggend plein

ZLVRZND voorziet in een rechthoekig zwembadgebouw dat zal bestaan uit twee delen die met elkaar verbonden worden door een overdekt plein met - deels - een horecaveranda en terras. Dit overdekt plein vormt de toegangspoort tot zowel het binnenzwembad (aan de rechterzijde) als het fitness met saunafaciliteiten (aan de linkerzijde) dat privaat zal worden uitgebaat. Een brede trap verbindt het plein vóór het zwembad met het ‘overdekte’ plein tussen zwembad en fitness.

Bij evenementen op het gezellig ingerichte voorplein kan deze trap ook als tribune gebruikt worden.

Dit plein - dat al start in de overdekte ‘veranda’ - wordt volledig doorgetrokken tot aan de ingang van de sporthal. Grote cirkelvormige bloembakken met bomen én strategisch ingeplante houten zitbanken staan garant voor een natuurlijke uitstraling en gezellige sfeer.

De buitengevel van het zwembadgebouw wordt maximaal afgewerkt met glas, verwijzend naar de historische witzandontginning in onze gemeente.

Het zwembad zelf

De zwemhal omvat in totaal drie zwembaden:

  • Het centrale 25-meterbad telt voor wedstrijden en trainingen acht zwembanen. Dankzij de beweegbare bodem en de mogelijke opsplitsing met een klapwand, kan dit herleid worden tot een zwembad met zes banen én tegelijkertijd een doelgroepenbad. Dit doelgroepenbad kan gebruikt worden voor zwemlessen, maar ook voor revalidatie en mensen met een handicap.
  • Een naastliggend therapiebad/warme lagune, voorzien van een beweegbare bodem, een tillift en een luie trap is volledig af te schermen en autonoom te gebruiken, waardoor het ook geschikt is voor  privacygevoelige activiteiten. Voor kinderen is dit eveneens een uitstekend instructiebad voor zwemlessen.
  • Voor peuters en kleuters is er een kleiner belevingsbad.
  • Een gezinsglijbaan maakt het zwemplezier compleet.

Op de eerste verdieping komt er een tribune voor toeschouwers, van waaruit zij een overzicht hebben over de volledige zwemhal. Ook de cafetaria krijgt een mooi uitzicht op de zwemhal.

Wat met het buitenbad?

Consortium ZLVRZND voorziet ook voor het buitenzwembad een upgrade. De bestaande – recent vernieuwde – technische installaties verdwijnen onder een grote trap tussen het nieuwe, hoger gelegen binnenzwembad en het buitenzwembad. Het bovenliggende, verouderde gebouw wordt afgebroken. De trap geeft een prachtig uitzicht over het buitenzwembad én op de achtergelegen ligweide. Op wedstrijddagen kan de trap dienen als tribune. Hier is ook voldoende ruimte voor een zonneterras, verbonden met de cafetaria voor het binnenzwembad.

Het bestaande 50-meterbad – met de glijbaan – blijft volledig behouden. Het huidige naastgelegen kinderbad krijgt nieuwe speeltoestellen met glijbaantjes en waterspuiters. Naast dit kleinere buitenbad komt een volledig nieuwe waterspeelplaats (Aquacircus) met waterspuwende speeltoestellen op maat van kleuters en peuters. Een waterspeelplaats, zeg maar. Het kleine achterliggende peuterbad verdwijnt. Op deze manier concentreren we buiten alle kinder- en peuterbaden, wat het ouderlijk toezicht vergemakkelijkt.

Energiezuinigheid staat centraal

In tegenstelling tot het huidige overdekt zwembad dat dateert uit de jaren ’70 staan energiezuinigheid en duurzaamheid centraal in het nieuwe zwembadencomplex. We geven enkele voorbeelden die de duurzaamheid illustreren:

  • De zwemhal krijgt een luchtbehandelingsinstallatie (BaOpt) die energie bespaart én een homogene luchtkwaliteit garandeert in de volledige ruimte.
  • Op het dak komen zowel zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit als zonnecollectoren voor het opwarmen van sanitair water.
  • De gevels met zonbelasting worden eveneens gebruikt als warmtecollector.
  • Er wordt voor de bouw maximaal cradle-2-cradle materialen Dit betekent dat alle bouwmaterialen nog een tweede leven zullen krijgen wanneer ook dit zwembad het einde van zijn levensduur bereikt.
  • Het gebouw krijgt een driedubbele beglazing met een isolatiewaarde van 0,8 W/m²K.
  • Het buitenbad krijgt een oprolbare afdekking om het warmteverlies ’s nachts te beperken.
  • Door het gebruik van moderne filters is er veel minder waterverbruik.
  • De zwemhal wordt verlicht met energiezuinige LED-verlichting.
  • Het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt voor de toiletten.
  • Er komt een energiezuinige lage-temperatuurverwarming.
  • Het systeem voor ventilatie en luchtontvochtiging wordt voorzien van warmterecuperatie. Datzelfde geldt ook voor de warmte van het spoel- en douchewater.
  • Er vindt tenslotte een uitwisseling van warmte en koude plaats tussen het fitness- en het zwembadgedeelte.

Toegankelijkheid voor mensen met een handicap

De toegankelijkheid van de publieke delen van het complex is 100% gegarandeerd voor rolstoelgebruikers. Verder zijn alle faciliteiten (hellende vlakken, liften,…) voorzien om ook mensen met een handicap te laten genieten van de zwembaden.

Oude zwembad?

Tijdens de werkzaamheden blijft het oude binnenzwembad zo lang mogelijk open. Ongeveer zes maanden vóór de opening van het nieuwe binnenzwembad gaat het oude zwembad dicht én verdwijnt het bestaande zwembadgebouw voor het nieuwe complex.

Meer info: sportdienst, 014 33 05 10, sportdienst@gemeentemol.be