Nieuwe opleiding Start 2 Coach kent een vlotte start in Mol

Gepubliceerd op  woensdag 24 april 2024 om 10.39 uur

19 Mollenaars zetten tijdens de eerste week van de paasvakantie hun beste beentje voor tijdens de gloednieuwe 'Start 2 Coach'-opleiding van de Vlaamse Trainersschool. Een uitnodiging die openstond voor iedereen van 15 jaar en ouder. Met een mix van 8 uur praktijk en 7 uur theorie worden de deelnemers vertrouwd gemaakt met belangrijke pedagogische en didactische basisprincipes. Ze leren deze toe te passen in een veilige en motiverende omgeving en zijn klaargestoomd om sporters te begeleiden onder toezicht van een hoger opgeleide aanwezige trainer.

Sporters plezier laten beleven in een veilige omgeving

Tijdens de opleiding worden deelnemers niet alleen getraind in het aanleren van vaardigheden, maar ook in het creëren van een omgeving waarin sporters kunnen gedijen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op het waarborgen van veiligheid en het stimuleren van plezier. Door te focussen op een positieve en ondersteunende aanpak, kunnen coaches het zelfvertrouwen van sporters vergroten en hen inspireren om hun volledige potentieel te bereiken.

Effectief communiceren

Communicatie vormt de kern van effectief coachen. Tijdens de theoretische sessies worden deelnemers ondergedompeld in verschillende aspecten van trainingsvaardigheden, waaronder effectieve communicatietechnieken, trainingsmodellen en ethische overwegingen. Interactieve lessen en groepsdiscussies bieden een platform voor het delen van inzichten en het verkennen van diverse benaderingen binnen het domein van training geven.

Veel oefenen

Het praktijkgedeelte van de opleiding biedt deelnemers de kans om hun theoretische kennis in de praktijk te brengen onder begeleiding van ervaren trainers. Door middel van simulaties en rollenspellen kunnen deelnemers verschillende situaties ervaren en hun vaardigheden in realistische scenario's toepassen. Hierdoor kunnen ze zelfvertrouwen opbouwen en zich voorbereiden op diverse coachinguitdagingen.

Arno Antonis, organisator, benadrukt het belang van dergelijke initiatieven in het bevorderen van professionele ontwikkeling en het versterken van het trainersnetwerk in de regio. "Het enthousiasme en de betrokkenheid van de deelnemers laten zien dat er behoefte is aan dit soort opleidingen", voegt hij toe.

Fried Barthelomeus, docent, erkent de waarde van de combinatie van theoretische inzichten en praktische oefeningen: "Dit heeft de deelnemers echt geholpen om hun zelfvertrouwen als trainer te vergroten."

Een gepassioneerde deelnemer aan de 'Start 2 Coach'-opleiding, deelt zijn oprechte ervaring: "Deze cursus heeft mijn kijk op coaching volledig veranderd. Ik voel me nu veel zelfverzekerder in mijn rol als coach en ben vastbesloten om mijn nieuwe vaardigheden toe te passen om sporters te helpen groeien en bloeien in hun sport."

De volgende opleiding vindt plaats in Meerhout eind april. Na de zomervakantie zijn er opleidingen gepland in Laakdal, Balen, Retie, Kasterlee, Dessel en Retie.

Voor meer informatie en inschrijvingen kunt u terecht op de website van de Vlaamse Trainersschool: https://www.sport.vlaanderen/vlaamse-trainersschool/vts-organiseert-kwaliteitsvolle-opleidingen/start-2-coach/start-2-coach-als-cursist/

Voor vragen neem je contact op met Arno Antonis via arno.antonis@jeugdsportnetzk.be of 0484 67 33 47.

Adres
Sporthal Den Uyt Rode-Kruislaan 20 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Welkom zonder afspraak: 9 tot 12 uur
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Morgen
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur